Autor: Tanel Raig • 17. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Energiaturg.ee: konkurents paneb elektrimüüjaid hindu muutma

Kümne päeva eest tööd alustanud elektrimüüjatest sõltumatu energiaportaali Energiaturg.ee statistika näitab, et tarbijad võrdlevad aktiivselt eri elektrimüügifirmade hinnapakette. Johtuvalt võrdlusvõimalusest ning müüjate ringi laienemisest jõuavad tarbijateni senisest soodsamad pakkumised.

„Uute pakkumiste lisandumine ning hindade võrdlemine aitab kaasa konkurentsi süvenemisele, sest näiteks mõned elektrimüüjad on juba kas langetanud oma hindu või korrigeerinud tarbijale soodsas suunas lepingutingimusi,“ ütles Energiaturg.ee tegevjuht Moonika Kukke. „Kindlasti on tarbijatel endiselt mõistlik oodata lisanduvaid pakkumisi, mida edaspidi võrdleme Energiaturg.ee hinnavõrdlusportaalis.“

Kukke tuletas meelde, et lõpphind tarbijale sõltub paketitüübist, tarbimiskogusest, lepinguperioodi pikkusest, lepingu sõlmimise hetkest, makseviisist, püsikliendistaatusest ja muudest teguritest.

Energiaturg.ee kontrollib portaalis esindatud müüjate hinnapakettide ajakohasust iga päev ning lisab uued müüjad jooksvalt oma süsteemi.

Esimese nädalaga kogus Energiaturg.ee ligi 42 000 külastust ning eratarbijatelt laekus ligi 150 küsimust turu avanemise kohta. Näiteks millest koosneb elektriarve, kuidas käib börsihindade arvutamine erinevate arvestitega, kust saab jälgida börsihinna muutusi, kuidas käib ühistutel avatud turul energia ostmine, kes peab elektrimüüjat teavitama lepingu lõpetamisest ja palju muud. Neile ja teistele küsimustele leiab nüüd ja edaspidi vastused Energiaturg.ee portaalis.

Tänase seisuga on portaalis kolme ettevõtte, 220 Energia, Eesti Energia ja Elektrumi, hinnapaketid, kuid era- ja äritarbijatele mõeldud Energiaturg.ee’sse on kavas koondada kõikide elektrimüüjate avalikustatavad hinnapaketid. Detsembris saab valmis portaali järgmine etapp, mis teeb võimalikuks Energiaturg.ee portaalis ka elektrilepingute sõlmimise.

Elektrimüüja vahetamisel tuleb valik teha 10. detsembriks 2012, nii et klient saaks hakata valitud müüjalt elektrit ostma alates 1. jaanuarist 2013. Samas säilib vahetusvõimalus ka hiljem, kuid tarbijal tuleb arvestada, et müüjavahetuse protsess kestab 21 päeva ja müüjavahetus toimub kalendrikuu vahetumisel, lisaks võib täiendav aeg kuluda eelmise lepingu lõpetamisele.

Energiaturg.ee on sõltumatu ja tarbijakeskne elektripakettide hinnavõrdlusportaal, mida arendavad koostöös Advokaadibüroo GLIMSTEDT, investeerimisfirma Capital Mill ning IT-partnerina Helmes.

1. jaanuaril 2013 avaneb Eestis elektriturg, mis tähendab, et elektrihind muutub turupõhiseks ning majapidamised ja ettevõtted saavad valida endale nii sobiva elektrimüüja kui ka elektripaketi.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077