Tööstuses kiireim uute töökohtade lisandumine mööblitootjatel

Aasta varasemaga võrreldes suurenes möödunud aastal mööblitööstuses tööga hõivatute arv ligi 7%, mis on üle kahe korra kiirem kasv kui töötlevas tööstuses keskmiselt.

Mööblitööstuses kasvasid eelmisel aastal ka palgad. Samas palgakasv jäi Eesti keskmisele mõne protsendipunkti võrra alla. Kulude kiire kasv tõi alla ka tootlikkuse näitajad ja lisandväärtus hõivatu kohta jäi aasta varasemaga pea samale tasemele. Seejuures sektori kogukasum vähenes 12% võrra.

Mööblitööstus on tihedalt seotud arengutega kinnisvaraturul. Aktiivne kinnisvara arendamine tähendab ka rohkemaid tellimusi mööblitööstusele. Kuigi viimasel ajal on kinnisvaraturg elavnenud, on selle mõju sektorile olnud veel tagasihoidlik. Ehitustegevus on küll hoogustunud, kuid peamiselt tegeletakse renoveerimisega või majade soojapidavuse tõstmisega, mistõttu uue mööbli järgi ei ole nõudlus oluliselt kasvanud ning siseturu panus sektori kasvu on olnud kesine.

Mööblitootmises on olulisel kohal edukas konkureerimine välisturgudel. Enam kui kolmveerand toodangust eksporditakse ning eksport on aasta-aastalt suurenenud. Kuna eestlane eelistab suuremalt jaolt kodumaist mööblit, ületab mööblitööstussektoris eksport importi oluliselt. Põhilisteks sihtriikideks on Põhjamaad, kuhu 2011. aastal suundus üle 80% ekspordist. Mahud kasvasid aastaga kõigil peamistel sihtturgudel. Kiirem oli kasv Taani (30%) ja Rootsi (23%) suunal. Samas vähenesid müügimahud Lääne-Euroopasse. Suurima kaubagrupi ehk istmete eksport suurenes aastaga viiendiku võrra. Põhiliselt tuli ka siin kasv Põhjamaadest, kuid oluliselt suurenes istmete müük ka Poola ja Leetu.
Olulise kasvu tegi mööblitööstuses eelmisel aastal investeeringute maht, suurenedes aastaga enam kui kaks korda. Enam kui kaks kolmandikku investeeringutest tehti masinatesse ja seadmetesse, kus aastaga kasvasid investeringumahud 2,2 korda.

Eesti Konjunktuuriinstituudi uuringu tulemustest selgus, et 2012. aasta keskel olid mööblitööstuse ettevõtted lähiaja tootmismahtude ja eksport-tellimuste kasvu osas neutraalselt meelestatud. Samas plaanis veerand ettevõtetest töötajaid juurde palgata. Tootmisvõimsustest oli rakendatud 65%, mis oli mõnevõrra madalam aastatagusest tasemest ning näitab, et hetkel ettevõtetel veel tootmisreservi jätkub.

Galerii

Osale arutelus

  • Tanel Raig

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

Teabevara