Autor: Tanel Raig • 3. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektroonikatootja muutis jäätmekäitluse kulu tuluks

150 töötajaga elektroonikatootja AS Interconnect Product Assembly (IPA) kulud prügile on kuus 20-30 eurot, jäätmekäitluse on ettevõtte suutnud aga muuta hoopis tuluks.

IPA juhatuse esinaine Koidu Kask kinnitas, et ettevõtte prügikulud on kuus 20-30 eurot. Jäätmekäitluskulude alla kuulub ettevõttes aga kõik, mis läheb ka ringlusesse või ümbertöötlusesse. ”Papi, paberi ja kile pakkimiseks on meil spetsiaalne press renditud, mille kulu katab ringlusesse tagasi müüdud see sama kokku pressitud pakend,” rääkis Kask. ”Samuti müüme tagasi tootjatele või edasi ringlusesse kaablirullid.”

Ta lisas, et tekivad veel kaablijäägid, mis lähevad samuti taaskasutusse, lisaks puitalused ringlustaara jne. ”Võime öelda, et me kas oleme tasa oma jäätmekäitluskuludega või isegi kohati plussis, sõltuvalt tootmismahtudest ja erinevate toodete osakaalust,” selgitas Kask.

Ettevõttes on juurutatud keskkonnajuhtimisestandard ISO 14001. ”Rakendame seda ka igapäevaselt, propageerides pidevalt keskkonnateadlikku käitumist oma inimestes - läbi nõuete, märgistatud kogumiskohtade, eeskirjade, eeskuju, motivatsioonisüsteemi, otseste vastutuste paika panekuga.

Koidu Kask räägib IPA kogemusest, kuidas ettevõttes viia jäätmekäitluskulud miinimumini, 5. septembril toimuval seminaril ”Kuidas vähendada oluliselt ettevõtte kulu prügile?”. Seminari kavaga saab tutvuda SIIT ja registreeruda seminarile SIIT.

IPA on 1999. aastal asutatud erakapitalil põhinev lepinguline allhankija. Toodangust läheb põhiline osa ekspordiks ( ~95%). Tootmisvalkonnad on telekommunikatsioon, raudtee- ja autotööstus, tuuleenergia, energeetika. Toodete portfelli kuuluvad kaabliköidised, juhtmekimbud, jõu- ja ühenduskaablid, jahutus- ja kliimaseadmed, kontrollühendused, ohuhtuskapid, tööstusseadmete juhtkilbid, madal- ja keskpinge seadmed jne. 2011. aastal oli ettevõtte käive 11,6 miljonit eurot, 2012. aastaks prognoositakse käibeks 15 miljonit eurot.

IPA võitis 2010. aastal aasta taaskasutaja tiitli. Ettevõtte kandidatuuri seadis ülesse OÜ Tootjavastutusorganisatsioon kui ettevõtte, kus on toimiv ja väga hea jäätmekäitlemise ning taaskasutusse suunamise süsteem.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077