Autor: Tanel Raig • 11. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Altia Eesti: riik võiks lõpetada veiniaktsiisi tõstmise

ASi Altia Eesti juhatuse liikme Kristel Metsa arvates võiks veinide aktsiisimäär jääda enidseks ning riigil tasub kaaluda alkoholi surrogaatide maksustamist.

Lähtuvalt riigi eelarvestrateegiast aastateks 2013 - 2016 on rahandusministeerium välja töötanud alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduse eelnõu, mille alusel tõusevad aktsiisimäärad kuni 2016. aastani igal aastal viis protsenti. Võrreldes kehtivatega suurenevad kõikide alkoholitoodete aktsiisimäärad 2016. aastaks ligi 21,6 protsenti. „Kindlama maksulaekumise ning mõõduka tarbimise huvides tasub kaaluda seaduseelnõu osade sätete muutmist,“ ütles Altia Eesti AS juhatuse liige Kristel Mets.

Altia on seisukohal, et aktsiisimäära tõus võiks toimuda sarnaselt käesolevale aastale 1. jaanuari asemel 1. veebruaril ja seda eelkõige põhjusel, et aastalõppudega kaasneb nagunii kõrgem tootmise ja müügi surve.

Kange alkoholi aktsiisimäär võiks tõusta viis protsenti iga kahe aasta tagant, mitte igal aastal, leidis Mets. „Vastasel juhul võib salaviina praegune 25-protsendiline turuosa tõusta kuni 40 protsendini viinaturust, mis tähendab saamata jäävat maksutulu. Näiteks Konjunktuuriinstituudi uuringust selgus, et illegaalse alkoholi kaubanduse tõttu kaotas riik 2011. aastal saamata jäänud maksudena kokku hinnanguliselt 15,3 miljonit eurot,“ sõnas Mets.

Lisaks võiks jääda veini aktsiisimäär muutmata, sest veinide siinse kõrge aktsiisimäära tõttu tellivad eraisikud juba praegu veini otse euroliidu riikidest ning riigil jääb aktsiis saamata, selgitas Mets. Ta lisas, et 15 Euroopa Liidu liikmesriigis 27st puudub veiniaktsiis.

Metsa arvates peaks riik ükskord jõudma ka alkoholi asendajana tarbitava surrogaatalkoholi maksustamiseni. „Eestis juuakse eri andmetel aastas 1-1,5 miljonit pudelit odekolonni. Rakendades sellele tootekategooriale aktsiisi, saab riik piirata surrogaatalkoholi levikut, laiendada tulubaasi ja ei pea legaalse alkoholi aktsiisimäärasid nii palju tõstma,“ ütles Mets.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077