Reedel avab keskkonnaminister Keit Pentus Häädemeestel mineraalvee tootmise. Tootmist alustav OÜ Keisri Köök on kolmas loodusliku mineraalvee tootja Eestis.
Häädemeeste mineraalvett hakatakse ammutama Eesti sügavaimast, üle kuuesaja meetri sügavusest, puurkaevust. Häädemeeste mineraalvett hakkab tootma OÜ Keisri Köök. Ettevõtte juhi Alar Kullisoni sõnul on tootmisesse investeeritud 1,5 milj EURi ning tehases saab tööd 5 inimest. Tootmise valmimist toetas PRIA 298 000 EURiga.
Keit Pentuse sõnul on tänuväärne, et Häädemeestel avatakse tootmine, sest see loob võimaluse Eesti ühe olulise maavara – mineraalvee igapäevaseks kasutamiseks.
Looduslik Häädemeeste mineraalvesi on juba varasematest aegadest tuntud väga suure mineralisatsiooni poolest (5,2 g/l) ning omab lisaks joogiveele perspektiivi ka kuurortravis (ravivannidena). 1970-80ndatel, kui Häädemeeste vesi viimati aktiivselt kasutusel oli, nähti Moskva Kurortoloogia Instituudis vees suurt tulevikku perifeerse närvisüsteemi, günekoloogiliste haiguste, reuma ja muude tõbede ravimisel. Tähelepanu vääris Häädemeeste suur broomisisaldus 31,4 mg/l. Ravi otstarbel soovitati mineraalvett juua krooniliste mao-ja soolepõletike ja maosekretsiooni puudulikkuse puhul.
Artikkel jätkub pärast reklaami
Häädemeeste mineraalvesi on tüübilt kloriidne kaltsiumi-naatriumiline mineralisatsiooniga 5,2-5,5 g/l. Vee karboniseerimiseks kasutatakse AGA toidugaase.
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!
Seotud lood
A. Le Coq omandas 20% Värskas tegutsevast ettevõttest Verska Mineraalvee OÜ, et hakata konkurentsi pakkuma Eesti mineraalveeturgu valitsevale Värska Originaal veele.
Meil käivad pankadega just praegu
läbirääkimised, et saada laenu tootmistehnoloogia uuendamiseks ja
tootmisvõimsuse kasvatamiseks, kinnitas Põlvamaal Värskas joogivee villija ASi
Värska Vesi juhatuse esimees Urmas Jõgeva.
Steelhouse Group Estonia OÜ ja
1UP Technology OÜ viisid koostöös Estoveri piimatööstusega ellu uue riivjuustu ja juustukuubiku transpordiliini projekti. Eesmärk oli luua uuenduslik, retseptipõhiselt konfigureeritav ja automatiseeritud tootmisliin, kus toimuks automaatne maitseainete ja muude lisandite doseerimine, samuti ka liinide automaatne pesemine. Lahendus pidi olema lihtsalt hallatav ja suuteline vajadusel korrigeerima inimlike vigade tõttu tekkinud sisendvigu – tänu nutikale juhtloogikale ja paindlikule automatiseerimissüsteemile.