Autor: Tanel Raig • 1. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Priit Tamm: Venemaal müümiseks peab olema kohapeal

„Müük Venemaal on seotud suurte kuludega,“ rääkis Standardi juhatuse liige Priit Tamm ettevõtet külastanud Äripäeva Tööstuse klubile. Venemaale müügi ajab kalliks pidev vajadus viibida ise kohal.

Tamme sõnul ei ole võimalik müüki Venemaale korraldada e-kirjadega. „Sa oled nädal aega kohal ja saad iga päev kas või 10-15 minutit rääkida kliendiga,“ ütles Tamm.

Pidev kohalolek on Tamme sõnul edu võti, sest kogu aeg peab suhtlema.

Samas möönab Tamm, et Venemaal on jalad alla saanud noorem keskklass. Ning see seltskond on hästi tasustatud ning neil puudub huvi mängida kokkuleppemänge. Keskmine kuupalk on neil 3000–3500 eurot, teadis Tamm. „See on oluline märk, et asjad liiguvad järjest rohkem ratsionaalse mõtlemise suunas,“ kinnitas Tamm.

Ratsionaalse mõtlemise väite kinnituseks tõi Tamm, et enam ei ole vaja Venemaal karta, kui oled Eestist. Isegi suured naftakompaniid ei ole enam valmis laua eest maksma 1000–2000 eurot. Neile sobib täiesti ka Poola, Leedu või Eesti laud. Kõige suuremad konkurendid ongi praegu Venemaal leedukad, mitte enam itaallased nagu mõned aastad tagasi. Põhjus on Tamme sõnul, et ka Venemaal oli kriis väga valus. „Kui 2007. aastal sõitis kohalik ärimees Lexusega, siis nüüd Camryga ja juhib ise,“ tõi Tamm näite.

Kallist mööblit müüvad itaallased on Tamme väitel tänaseks oma turuosa kaotanud kaks korda ning projektide eest konkureerivad hoopis Türgi, Poola, Läti, Leedu ja Eesti tootjad. „Itaallastega enam ei räägita, sest kõik loevad raha,“ kinnitas Tamm.

Itaallaste teise probleemina nimetas Tamm, et praktiliselt võimatu on saada töö eest 100% ettemaksu. Itaallased töötavad aga ainult ettemaksuga. Standard on reeglina 60% tasust ette võtnud, enne kui kaup hakkab Venemaa poole liikuma. Arveid Standard kindlustanud ei ole, kuid siiani on kõik õnneks läinud ja kogu raha on alati kätte saadud. „Lihtsamini kui Eesti riigihangetelt,“ lisas Tamm.

Venemaal müümiseks peab Tamme väitel olema korralik partner. "Muidu müüa pole võimalik," ütles ta. Teise võimalusena näeb ta varianti registreerida Venemaal oma juriidiline keha ja saata sinna oma mänedžerid tööle. Kuid see võimalus on väga kallis.

Standard leidis oma esimesed partnerid Venemaalt juhuslikult, aastal 2000. Sellel ajal olid Venemaal väga aktiivsed soomlased, kellele Standard tegi allhanget. Kuskile pakendisse oli aga jäänud Standardi kleeps ning selle abil leiti nad üles ja soomlased jäeti edasisest kõrvale.

Saranane oli ka teine juhus. Üks suur Moskva pank tellis enda teada mööbli itaallastelt. Mööbel saadeti Moskvasse Saksamaalt ja ka saatedokumendid olid vahetatud, nagu oleks mööbel Itaaliast. Tegelikult oli see tehtud Standardis ja jällegi leiti saadetiselt Standardi kleeps.

Messidel ei ole Tamme sõnul mõtet käia, kuna need on väga kulukad. Moskvas küsitakse messipinna ruutmeetri eest 600 eurot, rääkis Tamm. „Kui Saksamaa on agenditurg, siis Venemaa on hea partneri turg,“ tõi Tamm välja mooduse, kuidas pääseb Venemaa turule.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077