Autor: Indrek Kald • 30. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektronikaseadmete tootmine kukkus 20%

Novembris toodeti võrreldes möödunud aasta novembriga 20% vähem elektroonikaseadmeid. Veel aasta alguses oli elektroonikatootmise kasv aastatagusega võrreldes mitmekordne.

Tööstustoodangu aastakasv oli väiksem kui eelmisel kuul ning enim mõjutas kasvu aeglustumist elektroonikaseadmete ja metalltoodete tootmine.

Viimasel kolmel kuul on tööstustoodangu kasv märkimisväärselt aeglustunud. Kui suvekuudel püsis toodangu aastakasv 20% piires, siis septembris oli kasv 6%, oktoobris 2% ning novembris aeglustus veelgi. Viimase kolme kuu kasvu aeglustumise peamine põhjus on eelmise aasta suurest toodangu kasvust tingitud kõrge võrdlusbaas, aga ka elektroonikaseadmete tootmise vähenemine, mis mõjutab oluliselt kogu tööstusettevõtete toodangu näitajat.

Töötleva tööstuse toodang suurenes 2011. aasta novembris eelmise aasta novembriga võrreldes 2%. Enim mõjutas toodangu kasvu eksport — välisturule müüdi ligi 70% kogu töötleva tööstuse toodangust. Töötleva tööstuse toodangu müük ekspordiks suurenes 6%.

Suurema osatähtsusega tööstusharudest kasvas toodang puidutöötlemises, toiduainete ja elektriseadmete tootmises, vastavalt 5%, 7% ja 19%. Toodang vähenes elektroonikaseadmete, metalltoodete ning mootorsõidukite tootmises. Aasta alguskuude mitmekordne elektroonikaseadmete toodangu kasv on asendunud langusega ning novembris oli tootmine eelmise aasta novembriga võrreldes 20% väiksem. Kui aasta alguses toodeti selles harus ligi neljandik kogu töötleva tööstuse toodangu mahust, siis novembris 14%.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel toodeti 2011. aasta novembris tööstuses kokku sama palju toodangut kui oktoobris, töötlevas tööstuses aga 2% vähem.

2010. aasta novembriga võrreldes toodeti 2% rohkem elektrit ja 20% vähem soojust.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077