Autor: Tanel Raig • 30. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kokkuvõte 29. detsembri tööstusuudistest

Kokkuvõte tööstussektorile olulistest uudistest lehekülgedelt aripaev.ee, bestsales.ee, ehitusuudised.ee, sekretar.ee ja toostusuudised.ee.

2012, A. Le Coq: ikka parem elu kui kümme aastat tagasi. A. Le Coqi juht Tarmo Noop Eestile väga musta stsenaariumi ei ennusta, aga maailmasündmused teevad elu närviliseks ja katsumusterohkeks. "Ootan, et inimeste kindlustunne oleks parem kui sel aastal. See tähendab, et ­Euroopa võlakriis laheneb, ­euro jääb püsima ja majandus kasvab," ütles Noop. Väga musta stsenaariumit ta Eestile ette ei näe. Loe lähemalt SIIT.

Lepingute vähesus piirab puidutööstuse tootmist. Metsa- ja puidutööstuses on hakanud tootmismahte piirama müügilepingute vähesus, kirjutab Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liit tootmismahtude kümne kuu ülevaates. Metsa- ja puidutööstuse toodangumahud on sel aastal võrreldes eelmise aastaga seni kasvanud. Peamine kasv toimus enamikul toodetel aga esimesel poolaastal, viimastel kuudel on olnud mahud pigem lähedasemad eelmise aasta samale ajale. Kui aasta esimeses pooles võis toodangumahtu piiravaks teguriks lugeda pigem toorme vähesust, siis praeguseks on tootmismahtu tootjate sõnul hakanud piirama ka müügilepingute vähesus, keerukus või nende lühiajalisus. Ostjad tellimusi pika aja peale ette ei tee, vaid ostavad lühema perioodi ulatuses. Tutvu puidutööstuse ülevaatega SIIT.

BLRT tütar ostis pankrotis Levadia Metalli kinnistud. BLRT tütarfirma Elme Metall ostis eile kuus pankrotistunud Levadia Metalli kinnistut plaaniga suurendada laopinda ning kasvatada seeläbi turuosa Eestis. Teiste hulgas kuulub nüüd Elme Metallile Levadia põhilise tegevuskohana tuntud kinnistu Vana-Narva maanteel Maardus. BLRT grupi pressiesindaja Katja Ljubobratets ütles, et ostetud kinnistuid hakkab kasutama Elme Metall – ettevõte, mis tegeleb metalli ja metalltoodete müügi ning töötlemisega kuues Euroopa riigis. Loe lähemalt SIIT.

E-veoseleht vabastab aastas 350 000 paberdokumendi täitmisest. Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu (EMPL) ja Elioni koostöös on käivitunud elektroonilise veoselehe infosüsteem, mis võimaldab ettevõtetel kasutada paberdokumentide asemel e-veoselehti. Eestis täidetakse aastas umbes 350 000 paberkandjal veoselehte. Veoselehti täidetakse kolmes eksemplaris - puidu saatjale, vedajale ning saajale. Lisaks tuleb paberkandjal olevad andmed kolmes erinevas kohas käsitsi erinevatesse infosüsteemidesse sisestada. Loe lähemalt SIIT.

Piim on aasta enim kallinenud tooraine. Piim on 2011. aasta enim kallinenud tooraine ning analüütikute hinnangul on aeg sellesse investeerida väga hea. Spectrum Asset Managementi tegevdirektor Michael Gurka soovitab intervjuus CNBC-le piima investeerida. Ta on piima suhtes positiivselt meelestatud kahel põhjusel. Esiteks on piima hind aktiivselt kaubeldavate toorainete hulgas sel aastal suurim tõusja ning lüpsilehmade toitmiseks kasutatav sööt on praegu üsna odav. Loe lähemalt SIIT.

Kalev Lillo: riik ärgu toetagu eksporti Venemaale. Riigikogu majanduskomisjoni reformierakondlasest liige, Tallinna Sadama nõukogusse kuuluv Kalev Lillo leiab, et riik ei peaks toetama eksporti Venemaale. Meie ühise maksuraha eest ei peaks me kaasa aitama majandusliku julgeolekuriski suurendamisele," kirjutas ta Delfis ning lisas soovitusena: lõpetame Venemaale ekspordi riikliku toetamise ja suuname need vahendid ümber. "Üheks võimaluseks on arendada veelgi elavamaid kaubandussuhteid meie Eesti idasuunalise välispoliitika prioriteetriikide, näiteks Gruusia ja Ukrainaga, aga ka Kesk-Aasia riikidega, kus praegu on kaubavahetuse mahud väga väikesed, võimalused äri ajada ehk aga isegi perspektiivikamad kui Venemaal," selgitas Lillo. Loe lähemalt SIIT.

Kuiv: Venemaa-äri piiramine oleks pseudotegevus. IT-kaupade hulgimüüja Also Eesti ASi juht Anti Kuiv peab poliitik Kalev Lillo üleskutset Venemaa-suunalist eksporti piirata elukauguse räigeks näiteks. "Minu arvates on igasugune piiramine pseudotegevus. Vesi voolab ikka sinna, kuhu saab. Ma ei kujuta ette, kuidas saaks riik Venemaa-suunalist eksporti üldse piirata," ütles Kuiv. Loe lähemalt SIIT.

Vähi: kas Lillo oli Delfisse arvamust kirjutades kaine? Silmet Grupi juht Tiit Vähi ütles riigikogu majanduskomisjoni ja Tallinna Sadama nõukogu liikme Kalev Lillo Venemaa-suunalise ekspordi teemalist arvamuslugu kommenteerides, et pole kindel, kas Lillo oli seda kirjutades kaine. Loe lähemalt SIIT.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077