Autor: Tanel Raig • 29. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektroonikatööstuse hiigelkasv seisab endiselt ühe ettevõtte najal

Statistikaameti andmetel seisab elektroonikatööstuse suur kasv endiselt peamiselt ühe ettevõtte tulemustel.

Arvuti-, elektroonika- ja optikatööstuse müügitulud kasvasid tänavu teises kvartalis võrreldes aastatagusega 190%. Statistikaameti juhtivstatistik Lilian Bõkova kinnitab, et sektori kasv seisab endiselt peamiselt ühe ettevõtte kasvul ning tegevusala kasv ei ole muutunud laiapõhjalisemaks. Teadaolevalt on Eesti elektroonikatööstuse ekspordinäitajaid vedanud Ericssoni Tallinna tehas.

Bõkova sõnul on müügitulu elektroonikatööstuses kasvanud peamiselt mahu suurenemise arvelt, kuna hinnad sektoris tõusnud ei ole. „Hinnad pigem natuke langevad,“ ütleb Bõkova. Näiteks juulis olid hinnad 2010. aasta juulist 3% madalamad.

Edaspidi jääb elektroonikatööstuse suur kasv üha väiksemaks, kuna võrdlusbaas muutub iga kuuga tugevamaks. Kui aasta alguses oli kasv võrreldes eelmise aasta sama kuuga ligi 300%, siis maist on see Bõkova andmetel olnud juba ligi 200%. „Statistikaamet prognoose ei tee, kuid võrdlusbaasi põhjal peaks kasv tasanduma sügisel,“ leiab Bõkova.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077