Autor: Tanel Raig • 15. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kivõli Keemiatehas ähvardab taas tootmise sulgemisega

Kui varem on Kiviõli Keemiatehas ähvardanud tootmise sulgeda, kui ettevõttele ei anta luba uute põlevkivikaevanduste avamiseks, siis nüüd on tootmise lõpetamise oht õhus keskkonnaameti esitatud nõudmiste tõttu.

Keskkonnaamet on Kiviõli Keemiatehasele (KKT) väljastanud keskkonnakompleksloa, millega vähendas ladestatava põlevkivikoldetuha kogust 25 000 tonnini aastas. Seda on tunduvalt vähem kui oli lubatud ladestada varasema loaga. KKT juhatuse liikme Robert Karpelini väitel on ettevõtte tootmisvõimsust arvestades tekitatava põlevkivikoldetuha hulk ligikaudu 105 000 tonni aastas. „Tootmismahtu tuleks vähendada ligikaudu 75% ulatuses, mis omakorda tähendaks tehase sulgemist,” märkis Karpelin.

Keskkonnaameti peadirektori Andres Onemari ütlusel ei ole keskkonnaamet piiranud ettevõtte tootmismahtu, vaid tootmisega kaasneda võiva saaste suurust. „Kokkuvõtavalt võib öelda, et ettevõte on esitanud küll andmed, kui palju tekib tootmises põlevkivi koldetuhka, kuid keskkonnaametile teadaolevalt puuduvad neil tekkiva tuha käitlemiseks reaalsed võimalused,“ selgitab Onemar keskkonnaameti otsuse põhjust. Ta lisab, et KKT ei ole võimaluste olemasolu suutnud kinnitada kompleksloa menetluse käigus. Ettevõte ei ole seda punkti ka vaidlustanud, ega esitanud ühtegi alternatiivi põlevkivi koldetuha käitlemiseks, kui keskkonnaloa eelnõu saadeti neile ettepaenekute tegemiseks. „Keskkonnaamet ei saa lubada ettevõttel jätkata tootmist samadel võimsustel, kui sellega kaasnevad otsesed õigusaktide ja keskkonnanõuete rikkumised,“ tõdeb Onemar.

KKT on vaidlustanud keskkonnaameti väljastatud keskkonnakompleksloa osad tingimused Tartu Halduskohtus.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077