Autor: Tanel Raig • 9. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MKM: Juulis jääb kaubavahetus juuni madaltasemele

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) märgib täna avaldatud juuni väliskaubandusstatistikat kommenteerides, et kaubavahetuse mõningane taandumine võrreldes maiga oli tingitud väiksemast kauplemisest kütuste ja transpordivahenditega. Juulis jätab puhkusteperiood kaubavahetusmahud samale tasemele.

Juunis taandus võrreldes maiga eksport 15% ja import 12%. MKMi majandusanalüüsi talituse peaspetsialisti Merike Riipineni sõnul on ekspordi languse taga eelkõige kütuste poole võrra väiksem väljavedu. Samamoodi on impordi kahanemist mõjutamas kütuste väiksem sissevedu, aga ka transpordivahendite kolmandiku võrra väiksem sissevedu.

Ka aastases võrdluses kasvutempod veidi aeglustusid, ulatudes ekspordis 43%ni ja impordis 33%ni. Aastaga kasvas jätkuvalt kõige kiiremini (ligi 2 korda) masinate ja seadmete väljavedu, mineraalsete kütuste ning metallide ja metalltoodete ekspordimahud olid ligikaudu poole võrra suuremad kui eelmise aasta juunis. Impordis näitasid kõrgeimat aastakasvu (80%) samuti masinad ja seadmed, keemiatoodete sissevedu kasvas ligi 40%. Vaid transpordivahendite import jäi veidi alla aastataguse taseme, kuna eelmise aasta juunis toimus parvlaeva sisseost, analüüsib Riipinen väliskaubanduse näitajaid.

Juulis võivad kaubavahetuse mahud jääda Riipineni väitel juunikuu tasemele, sest paljudel ettevõtetel on siis puhkuseperiood. Eesti Konjunktuuriinstituudi juulis küsitletud tööstusettevõtetest teatas 63% eksporttellimuste jäämisest tavalisele tasemele, mis oli 2 protsendipunkti võrra kõrgem kui eelneval kuul. Samas suurusjärgus aga kahanes nende ettevõtete osatähtsus (19%ni), kes ootasid tellimuste arvu tõusu. Sarnaselt juuniga teatasid 18% firmadest eksporttellimuste jäämisest alla tavapärase taseme. Juulis langes majandususaldus nii Euroopa Liidus tervikuna kui ka Eestis. Samas on Eestis kõigis sektorites kindlustunde indikaatorid oluliselt üle ajaloolise keskmise. Kõrgem majandususaldus oli endiselt Saksamaal, Leedus ja Rootsis.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077