Autor: Tanel Raig • 20. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

219,7 miljonit eurot teadusuuringuteks ja tootearenduseks

Eesti väike- ja keskmise suurusega ettevõtted (VKE) saavad tänasest 6. detsembrini taotleda Euroopa Liidust toetust teadusuuringuteks ja tootearenduseks. Kokku jagatakse 219,7 miljonit eurot.

Toetust jagatakse Euroopa Liidu 7. raamprogrammi (7. RP) alammeetmest „Teadustöö VKEde huvides“. Seni on Eesti ettevõtteid saatnud rahataotlemisel edu. Mullusest analoogsest programmist sai toetust 11 Eesti osalusega projekti, millesse Euroopa Liit panustas 2,24 miljonit eurot. EASi innovatsioonidivisjoni direktor Ilmar Pralla tõstab eelmisest taotlusvoorust esile Visitret Displays OÜ ja Metallurg Engineering OÜ, kes on üle-euroopalistes projektikonsortsiumites koordinaatori rollis.

Visitret Displays koos Tartu Ülikooli ning veel seitsme partneriga arendab elektroonilisi välireklaamitahvleid, mis suudavad näidata videot, võtta vastu infot läbi mobiilivõrgu ja töötavad päikeseenergial. Metallurg Engineeringu eestvedamisel aga töötatakse välja tehnoloogiat, mis suurendab alumiiniumisisaldusega prügist puhta alumiiniumi saamise efektiivsust.

ELi kriteeriumite järgi liigitub VKEks enamik Eesti firmasid, kuna töötajaid peab ettevõttel olema alla 250 ning aastakäive ei tohi ületada 50 miljonit eurot või bilansimaht 43 miljonit eurot.

Täna avanenud taotlusvoorus on võimalik osaleda projektikonsortsiumitel, kuhu on kaasatud vähemalt kolm VKEd Euroopa Liidu kolmest liikmesriigist. Samuti peab projektipartneriks olema vähemalt kaks teadus- või uurimisasutust. Projektide esitamise tähtaeg on 6. detsember.

7. RP on ELi peamine teadusuuringute ja tehnoloogia arendustöö rahastamise vahend. Aastatel 2007-2013 antakse programmi erinevate alammeetmete kaudu Euroopa ettevõtetele ja teadusasutustele toetust 50,5 miljardit eurot.

7. RP lisainfot saab programmi kontaktisikutelt EASis ja SA-s Archimedes ning Euroopa Komisjoni veebilehelt http://cordis.europa.eu/fp7. Projektikonsortsiumidesse välispartnerite leidmisel on taotlejale abiks veebilehed http://www.ncp-sme.net/  või http://www.enterprise-europe.ee/et.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077