Autor: Tanel Raig • 20. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööandjate palgauuring: 2011. aastal üleüldist palgatõusu ei tule

Tänavu üleüldist laialdast palgatõusu pole oodata, palgad tõusevad teatud sektorites ja teatud ametialadel, selgus tööandjate keskliidu täna toimunud palgaseminaril, kus tutvustati maikuus läbiviidud esimese palgauuringu tulemusi ja sealt nähtuvaid trende.

Uuring koondab vahetut palgainfot eri ametite kohta, muutes palgaturu senisest läbipaistvamaks ja võimaldades tööandjatel oma konkurentsivõimet adekvaatsemalt hinnata.

Tööandjate keskliidu juhataja Tarmo Kriisi sõnul on seni nappinud ajakohast infot palgaturul toimuva kohta. „Riigiametite poolt avaldatavad andmed palkade, väljamaksete ja kogutud maksude kohta on kasutatavad pigem makrotasemel – ettevõtete palgataset on nende põhjal keeruline korrigeerida,“ märkis Kriis. „Puuduseks on ka andmete avaldamine suhteliselt pika viitajaga.”

"Tööandjad väärtustavad kõrgemat töötasu makstes eelkõige vajalike oskustega spetsialiste, lihttöö tegijate hulgas on palgakasv olnud ja jääb väikeseks," märkis Kriis uuringust rääkides. "Selleks, et rohkem teenida, peab töötaja tõstma oma professionaalsust – tegema paremaid haridusvalikuid, investeerima oma oskustesse ja teadmistesse."

Kuigi töö tootlikkus on võrreldes reaalpalga kasvuga tõusnud, ei pruugi Kriisi sõnul tootlikkuse ja palga vaheline tasakaalupunkt olla saavutatud. "Praegune palgatõus pärsib palgakasvu tulevikus ja investeerimist. Statistika näitab, et masu aegadel hoidsid tööandjad palku üleval kasumi arvelt. Mõnes mõttes on see tunnustus kehtivale tulumaksusüsteemile, mis on ettevõtjatel võimaldanud sääste koguda."

Kaks korda aastas – kevadel ja sügisel – läbiviidava uuringu eesmärk saada valitud ametialade tasustamisest kiire ülevaade. Küsitlus puudutab keskmist palka, palga komponente ja erinevusi ametiala lõikes, samuti tasustamises toimunud ja kavandatavaid muutusi. Pilootuuringus osales 273 eri tegevusala, suuruse ja asukohaga organisatsiooni.

„Uuring vaatles 10 palgatundlikuma ametiala – sekretär, raamatupidaja, müüja-kassapidaja, üldehitustööline, veoautojuht, tootmise lihttööline, laotööline, klienditeenindaja, arvutihooldaja ja varustaja – töötasusid. Nende põhjal saab suurem osa ettevõtetest järeldusi teha palgaturul toimuva kohta,“ kinnitas uuringu projektijuht Kadri Seeder. „Tööandjate tagasiside on olnud väga positiivne ja edaspidi on kavas ametialade nimekirja veelgi pikendada.“

Järgmine palgauuring on kavas oktoobris 2011.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077