Tööstus hoiab palgakasvu tagasi

Statistikaameti andmetel on töötlevas tööstuses tänavu esimeses kvartalis keskmine brutokuupalk võrreldes aasta taguse perioodiga mõnevõrra langenud ulatudes 756,06 euroni.

Võrreldes eelmise aasta esimese kvartaliga on töötlevas tööstuses keskmine brutokuupalk langenud 1,28%. Samas on tõusnud aga keksmine brutotunnipalk 4,55 eurolt 4,67 euroni (tõus 2,63%).

Kiiret kasvu on näidanud palgad mäetööstuses. Tänavu esimeses kvartalis maksti mäetööstuses keskmiselt 1072,37 eurost brutokuupalka. Seda on 18,3% enam kui aasta tagasi. Ka brutotunnipalk on mäetööstuses kasvanud 16,6% ehk 6,61 euroni. Mõlemas arvestuses on mäetööstuses olnud Eestis üks kiireimaid kasve. Brutokuupalga kasvus ületas mäetööstust vaid elektrienergia, gaasi, auru ja konditsioneeritud õhuga varustamise tegevusala, kus oli kasv 18,9%.

Nii kuu- kui tunnipalga suuruses edestab mäetööstust vaid kolm tegevusala: elektrienergia, gaasi, auru ja konditsioneeritud õhuga varustamine, info ja side ning finants ja kindlustustegevus, kus on Eesti suurim keskmine brutokuupalk 1376 eurot.

Töötleva tööstuse keskmine brutokuupalk jääb Eesti keskmise ligidale, mis on 792 eurot. Eesti keskmine brutotunnipalk oli 4,87 eurot. Eelmise aasta I kvartaliga võrreldes tõusis keskmine brutokuupalk 4,5% ja brutotunnipalk 2,3%.

Rahandusministeeriumi sõnul on Eesti ettevõtete konkurentsivõime jätkuvalt tugev, kuna tööjõukulude osakaal ettevõtete loodud lisandväärtuses püsib võrreldes eelmiste kvartalitega ligikaudu samal tasemel. Ministeeriumi teate kohaselt tagas oodatust kiirema palgakasvu esimese kvartali ootusi ületanud majanduskasv. Sarnane keskmise palga kasvutempo jätkub prognooside kohaselt ka järgmistes kvartalites.

Osale arutelus

  • Tanel Raig

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

Teabevara