Aarne Saar: riik tõstab dividendi ühest taskust teise

Riigiettevõtetele peaksid võrreldes erasektori ettevõtetega kehtima natuke teised reeglid nii juhtimises kui ka töö hindamises, ütles ASi Eesti Gaas nõukogu esimees Aarne Saar.

„Mina ei saa aru, kui riigiettevõttest räägitakse kui tavalisest äriühingust,“ lausus Saar. „Kui omanik käsutab turgu, siis see ei ole ju tavaline äriühing.“

Saare sõnul on riigiettevõttest dividendide võtmine sisuliselt raha ühest taskust teise tõstmine. „Riik saab ju ise kõike käsutada, sest riik ütleb, mida ja kuidas turul teha,“ põhjendas Saar. „Ja kui riik võtab sellisest äriühingust dividende, siis ta ise ütleb, et kui palju ta võtab. Seetõttu on keeruline hinnata ka riigiettevõtte dividendi suurust.“

Saar lisas, et ka investeeringute tegemise otsus on monopolfirmades riigi otsustada. „Minu arvates on äriühingus üleüldse üks keerulisemaid asju otsustada investeeringute vajaduse üle,“ sõnas Saar. „Ja monopolettevõttes ka vajaliku kasumi osas, sest on väga raske hinnata kapitali väärtust.“

Äripäev küsis täna päevaküsimuseks, kas riik peaks võtma monopolfirmadest dividende. Päevaküsimuse ajendiks on tänane artikkel, milles võrguettevõte Elering põhjendab kõrget kasumlikkust suure investeerimisvajadusega.

Osale arutelus

  • Väinu Rozental

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

Teabevara