Autor: Indrek Kald • 30. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia taotleb 6% suurust hinnatõusu

Eesti Energia Jaotusvõrk OÜ esitas konkurentsiametile kooskõlastamiseks uute võrgutasude taotluse, mis toob tarbijaile kaasa kuuarve suurenemise kuue protsendi võrra.

Ettevõtte teatel on investeeringute kava rahastamiseks ja võrguteenuse kvaliteedi tõstmiseks vajalik võrguteenuse hinnatõus keskmiselt 0,39 s/kWh võrra. Kuna võrgutasu moodustab elektriarvest ligikaudu kolmandiku, tähendaks see elektritarbijatele keskmise igakuise elektriarve suurenemist umbes 6% võrra.

Võrgutasud on viimasel viiel aastal tõusnud  0,12 s/kWh ehk 4%, samal ajal kui inflatsiooni peegeldav tarbijahinnaindeks on kerkinud pea 32%. See tähendab, et reaalses väärtuses on võrguteenus viie aastaga odavnenud ligi 28%, teatas Jaotusvõrk.

Läbirääkimisi ja võrguteenuse kulude analüüsi järgmise kolme aasta võrgutasude kooskõlastamiseks alustas Jaotusvõrk konkurentsiametiga eelmise aasta kevadel.

Uued võrgutasud hakkavad kehtima 90 päeva pärast konkurentsiameti poolse kinnituse saamist.

Samuti esitas Eesti Energia Jaotusvõrk konkurentsiametile ettevõtte kolme aasta investeeringute kava, mille alusel investeeritakse aastail 2011–14 elektrivõrgu uuendamisse 300 miljonit eurot.

Eesolevateks aastateks planeeritud investeeringud jagunevad peamiselt maakaabli, uute alajaamade ning kaugloetavate arvestite vahel, mille paigaldamine algab järgmisel aastal. Lisaks investeeringutele vajab vananev võrk töökindluse hoidmiseks ka senisest suuremas mahus hooldus- ja remonttöid.

"Uue investeeringute kava järgi moodustaks maakaabli osakaal meie elektrivõrgus 2014. aastaks ligi kolmandiku. Maakaabel koos uute alajaamadega vähendab võrgu sõltuvust ilmastikust ning võimaldab ka rikkeid kiiremini lokaliseerida ja kõrvaldada," ütles Jaotusvõrgu juhataja Tarmo Mere.

Ta lisas, et investeeringute ja võrgu töökindluse hoidmisele suunatud tööde tulemus väljenduks hinnanguliselt 20protsendilises aasta keskmise elektrikatkestuste arvu languses majapidamise kohta.

Ühtlasi võimaldaksid investeeringud ettevõtte teatel alandada elektrivõrgu kadusid järgmise kolme aasta keskmisena 6,4%-le võrreldes senise kolmeaastase regulatsiooniperioodi keskmise 7,1%ga.

Jaotusvõrgu teatel investeerivad nad elektrivõrgu uuendamisse kogu oma ärikasumi. Eelmisel aastal suunas ettevõte investeeringuteks veidi üle 60 miljoni euro, mille abil sai uuendada 1,3 % ligi 60 000kilomeetrisest elektrivõrgust. Uute võrgutasude läbi tõuseks uuenemistempo enam kui 2%ni aastas. Võrgu iga-aastane vananemismäär ulatub aga 3%ni.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077