Firmad annaks Brüsselile ELi energiaturul suurema voli

Euroopa suured energiatootjad on meelt muutnud ja leiavad, et iga liikmesriigi erinevate omavahel konkureerivate seaduste rägastikus on siiski parem, kui Euroopa ühtse energiaturu edendamist ajaks Euroopa Komisjon, kirjutab Financial Times.

Ettevõtjad kaebavad, et liikmesriigid on energiaturu liberaliseerimisel toppama jäänud ning et omavahel konkureerivad seadused teevad investeerimisotsuste tegemise raskeks.

Tunda annab see näiteks taastuvenergeetika vallas, kus liikmesriikide valitsused on üksteise võidu käivitanud erinevad tugiprogrammid, moonutades otsuseid tuuleparkide ja muude installatsioonide rajamiseks.

„See on suur probleem. See maksab palju raha ja tarbijad maksavad,“ ütles Rootsi energiafirma Vattenfall endine juht Lars Josefsson, kes on Euroopa elektritootjate assotsiatsiooni Eurelectric president.

„Oleme Euroopa energiaturu pärast väga mures. Olukord on mitterahuldav ja jätkusuutmatu,“ ütles Josefsson.

Omavahel konfliktis seadused on loonud olukorras, kus ELi ühtne energiaturg on vaid tühi kest ja heitmekvootidega kauplemise süsteem läbi kukkumas.

„Me peame toetama hr Oettingeri (Euroopa Komisjoni energiavolinik Günther Oettinger – toim.), et ta häält teeks,“ ütles Itaalia Eneli tegevjuht Fulvio Conti. „Kõigi kohta ei pea kehtima samad seadused, kuid laiem pilt peaks olema sünkroniseeritud.“

4. veebruaril toimub Brüsselis ELi valitsusjuhtide Ülemkogu, mis on esmakordselt pühendatud peamiselt energiateemadele.

Oettinger on korduvalt öelnud, et ühtne energiaturg, kus liikmesriikide vahel on olemas piisavad ühendused, on parim lahendus Euroopa energiajulgeoleku kindlustamiseks. Tõenäoliselt kasutab ta tuleval reedel toimuvat tippkohtumist selleks, et ärgitada liikmesriike rahvuslikke barjääre maha lõhkuma ja energiapoliitikat euroopalikumaks tegema.

„Enam ei ole rahvuslikke tšempione, nüüd on tšempionid Euroopa tasandil,“ ütles Conti FT-le.

Osale arutelus

  • Sirje Rank

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

Teabevara