Autor: Birjo Must • 19. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rootsi elektroonikafirma koondab tootmist Pärnusse

Elektroonikakomponentide tootmisega tegelev Rootsi börsiettevõte NOTE AB on pärast tehase sulgemist Leedus ja tehase müüki Krakowis keskendunud Pärnus ja Hiinas asuvatele tütarettevõtete laiendamisele.

News2Biz Poland kirjutas sel nädalal, et NOTE AB müüs 50 protsenti Krakowis paiknevast tehasest selle algsele omanikule, kellele siiani kuulus ülejäänud osa. Lisaks on ettevõte hiljuti sulgenud nii tarnimis- kui ka tootmisüksused Skänninges Rootsis, Leedus ja Poolas Gdanskis. Samal ajal suurendati 2010. aastal Hiina ja Pärnu tehaseid.

„Oleme juba alates aastast 2007 olnud NOTE Grupi suurim tehas ja see jääb ka tulevikus nii,“ kinnitas NOTE Pärnu OÜ juhatuse esimees Tarmo Luhaäär.

Leedu tehase sulgemisega kaasnes Pärnu tehasele uusi projekte ning juhi hinnangul lubab praegune situatsioon neid tulevikus veelgi. „Tehniliselt on tehas juba väga heal tasemel, mis teeb võimalikud laienemised tulevikus veelgi lihtsamaks. Lisaks oleme näidanud stabiilseid tulemusi nii tarnete kui ka kvaliteedi osas,“ rääkis Luhaäär, kelle sõnul pole seega kahtlustki, et Euroopas keskendutakse just Pärnu tehasele.

Pärnu kasuks räägib asukoht

Kuna suurem osa ettevõtte praegustest klientidest asuvad Luhaääre kinnitusel Skandinaavias ja Soomes, siis mängib asukoht väga suurt rolli - Pärnu ja Eesti on geograafiliselt väga heal positsioonil.

Lisaks saavad kliendid kasu konkurentsivõimelisest hinnapoliitikast, kuna Eesti on veel suhteliselt odavate tootmiskuludega riik. „Eestlased on ka väga tolerantne rahvas ja seetõttu läbisaamine naaberriikidega parem kui ehk mõnel pool mujal, see teeb koostöö veelgi sujuvamaks ja meeldivamaks,“ põhjendas Luhaäär Eesti eeliseid.

Kasvuplaanidel mõned piirangud

2010 a. oli Luhaääre kinnitusel NOTE Pärnu jaoks müügitulemuste varal kõigi aegade edukaim. „Seoses NOTE Taurage (Leedu tootmistehas) sulgemisega eelmisel aastal jagati 8 kliendi tootmine NOTE Pärnu ja NOTE Hiina tehaste vahel, seega oli eelmine aasta meile ka mingil määral proovikiviks,“ selgitas Luhaäär.

Käesolevalt aastalt oodatakse juhi sõnul vähemalt sama head tulemust kui eelmisel, kuid kuna NOTE Pärnu tehas on NOTE Grupis nö masstootmisüksus, siis oleneb ettevõtte käekäik suuresti emaettevõttes tehtavatest otsustest.„Olemasolev tootmishoone seab tulevikus kindlasti mõningad kasvupiirangud, kuid käesolevas hetkes on meil veel ruumi tootmist laiendada,“ rääkis Luhaäär.

Hetkel on positiivseid märke, et lähitulevikus võiksime olla Pärnumaal veelgi suurem tööandja kui praegu, kahjuks detailsemat infot on hetkel veel vara jagada, lisas ta.

Taust

• NOTE kontserni, mille aktsiad on registreeritud Stockholmi börsil, müügikäive moodustas 2010. aasta kolmandas kvartalis 30,5 mln eurot (843.9 mln SEK) ning kahjum moodustas 0.15 mln eurot. Võrreldes 2009. aasta sama perioodiga kasvas käive 1,7 % ja kahanes kahjum 77%

• Lisaks Pärnu ja Hiina tehastele on NOTE AB-l neli tootmisüksust Rootsis, üks Suurbritannias, Soomes ja Norras.

• NOTE otsustas Leedu tehase sulgeda 2010. aasta veebruari lõpus, töö kaotas 100 inimest.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077