Autor: Kaisa Gabral • 29. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

"Oleme omad, ärge tulistage!"

Tallinnas on Viru tänava endise Apollo raamatupoe ruumid üle võtnud kodumaised käsitöömeistrid ning sinna oma "pesa" kujundanud, müües ehedaid ja oma kätega meisterdatud tooteid.

"17. augusti õhtul tuli kõne, et vist saab poe kätte. Siis 18. augusti hommikul oli koosolek, Apollo kolis samal ajal ruumidest välja kui meie sisse - pood tuli 36 tunniga koos kõigi lisadega," seletab üks põhitegijaid ja ühe poes oma tooteid müüva ettevõtte Puupank omanik Martin Bristol.

Eestis kõlab Sireli talu hästi, Saksamaal mitte eritiEndise raamatupoe pinnal tegutsevad käsitöömeistrid on koondunud MTÜ Eesti Elukutseliste Käsitöömeistrite Liit alla. "2008. aasta lõpus tegime MTÜ, sest varem ühiselt messidel käies saime meki suhu, kuidas ühise kehana tegutsemine paremini toimib. Eestis kõlab Sireli talu Harjumaalt või Puupank Raplamaalt ka kenasti, kuid kuskil Saksamaal või Norras see väga ei kõla," seletab Bristol.

Kuigi Tallinna vanalinna on suuremas osas hõivanud turistid, külastab nende poodi Bristoli sõnul ka palju eestlasi ja alates avamispäevast võib külastatavusega rahul olla. "Poele on eestlastelt olnud ka üllatavalt positiivne tagasiside. Alguses meil oli nn Hugo Bossi poe efekti hirm ja mõtlesime, et peaks vanalinnas välja panema plakatid, et "Omad, ärge tulistage!"" naerab Bristol eestlaslikult ka iseenda üle.

Teise peategija ja Sireli talu peremehe Nils-Naatan Kaivo sõnul oli algul plaan säärane pood Berliini teha, kuid idee takerdus saksalikku bürokraatiasse. Plaani siiski maha maetud pole ja Saksa turg on ettevõtjatel endiselt sihikul, eesmärgiga leida edasimüüjaid.

Mees Somaaliast tegi Oslo messil tükk aega pilti, kuidas valge mees tööd tegi.

Nils-Naatan Kaivo, Sireli talu peremees Eestis on palju on räägitud ekspordi kasvu olulisusest, järjest enam tuuakse välja ka nn nišieksporti, näiteks muusikaeksport. Meeste sõnul on põhjust rääkida ka käsitööekspordist.

Eestlased põevad suurusehullustust"Asja vigur on aga see, et eestlastel on suurusehullustus. Kui sul on mingi asi, siis sul peab olema vähemalt vabrik," lausub Kaivo.

"Kui läheb jutt ekspordile, siis kõik arvavad, et peaks hakkama tanke ehitama. Mina võin öelda selgelt, et Puupanga huvi on olla Euroopa suurim puidust nööpide tootja. Kõlab jaburalt? Aga kui meil õnnestuks müüa 10 miljonit nööpi aastas, mis ei ole üldse palju, siis seda oleks Eestis keeruline kehtestada kui head ideed. Praegu me otsime messidel ekspordikontakte. See pood on meil ka siin n-ö ekspopind," lausub Bristol ja lisab, et kõike, mis poes käibest tekib, nimetatakse neil omavahel n-ö kotiekspordiks, sest klientidest on arvestatav osa turistid, kes eestimaist hingega tehtud kaupa laia maailma veavad.

Martin Bristol: müüme emotsiooni ja "lugu""Meie pakume päris asju, mitte "nagu" asju. Oleme kõik oma kätega teinud," räägib elukutseliste käsitöömeistrite liidu liige Martin Bristol.

Liitu kuuluvad käsitöömeistrid on ühiselt käinud messidel Norras, Itaalias, Saksamaal. "Üks mees Somaaliast tegi ühel Oslo messil tükk aega pilti, kuidas valge mees tööd tegi. Valdur (Valdur Tilk, ettevõttest Puupank toim) tegi kirvega puulabidat," naerab liitu kuuluva Sireli talu peremees Nils-Naatan Kaivo.

Meeste sõnul on Euroopas messidel ehe asi ära kadumas, sest Hiina ja Sri Lanka tungivad peale. See pole ju ka iseenesest väga halb, kuid loov kohe kindlasti mitte. "Milano messil oli tohutu messihall, millest vaid üks saal oli Itaalia ja Euroopa. Meie olime saali keskel. Kui meid kiitma hakati, siis hakkasime mõtlema, et miks me neile siis nii meeldime. Heaoluühiskondadest ei viitsi keegi tulla messidele. Kui tullakse, siis tullakse disainikauplustega, kus tehakse "nägu", aga inimesed ei usu seda. Meil on aga autentne kaup. Meid võeti seal vastu nagu põhjaeurooplasi, nagu viikingeid," räägib Bristol ja lisab, et järgmisele messile minnakse juba eheda viikingite laevaga.

"Nüüd EAS toetab meid ka poole ulatuses, eelmisel aastal käisime oma kulude ja kirjadega, kuid tänu koondumisele on ka toetuse saamine parem," lisab ta.

Plaanis moodustada suurklasterMeestel on plaanis kirjutada suurklastri taotlus. "Eelprojekti läbisime edukalt ja nüüd plaanime kirjutada kokku suurklastri taotluse," märgib Kaivo. "Mõtlete, et kuidas on see võimalik, et tuleb kokku viis eestlast, kes üksteist ära ei söö? Meil see töötab, siin on kokku ca 30 ettevõtet," räägib Bristol.

Võrgud vette Saksamaa hansalinnadesKoos on Bristoli sõnul kergem minna näiteks Berliini ja võtta messil hea pind. "Siis saaksime Saksamaale juba teatava kaubavaru ja saaksime Saksamaal ringi käia. Seal on palju vanu hansalinnu ja seal on säärase kauba tarbimisharjumus. Seda oleks Eestist raske hallata," täiendab Bristol, kelle sõnul võib just multikultuursest Saksamaast kõige rohkem edasimüüjaid leida.

"Me võtame toormaterjali peaaegu nullist, teeme sellest materjalist toote ja müüme selle lõpptarbijale. See on mõnes mõttes kasumlikkuse ahelas maksimum, mida saab teha," lisab Bristol.

tasub teada

Eesti käsitöö messidel

Novembri lõpus Münchenis messil Heim und Handwerk ja detsembri alguses Milanos messil AF-L'Artigiano in Fiera osalevad:

Eesti Villa- ja NahatööstusPuupankElotroiMari KlaasistuudioVildiveskimiks hakata ettevõtjaksOma ettevõte annab kontoritööle silmad etteElukutseliste käsitöömeistrite liitu kuuluva Nils-Naatan Kaivo sõnul pole nende Viru tänava kaupluse näol kindlasti tegemist investeeringuäriga, et paned ühe miljoni sisse ja kolme aasta pärast müüd kümne miljoniga maha.Martin Bristoli arvates on suur asi see, kui avastad, et hobi toob ka leiva lauale. "Tekib hobi ja mingi hetk avastad, et ohoo, ma olen tööandja ja ma teen seda, mis mulle meeldib, ja see on ettevõte," lisab Bristol."Nagu üks mu sõber ütles - tuleb Hiinast konteineriga televiisoreid Ameerikasse vahendada, üks protsent vahendustasu võtta ja siis on viis aastat hooleta," naerab Kaivo, kes ajab oma äri hinge ja kirega. Eks ka oma äril on tema sõnul omad head ja vead, aga iseotsustamist on kindlasti rohkem kui kella 8-17 kontoris istudes. "Ja võib-olla ka sapp jääb hiljem haigeks," lisab ta.mis on mis

MTÜ Eesti Elukutseliste Käsitöömeistrite Liidu kaupluses esindatud käsitööettevõttedAira ja Alvar Heiste, OÜ Sepikoda - sepised. www.sepikoda.ee

Nils-Naatan Kaivo, Eesti Villa- ja Nahatööstus OÜ (Sireli talu) - lambanaha- ja villatooted, www.sirelitalu.ee

Elo Kallas, OÜ Elotroi - kudumid, www.elotroi.ee

Valdur Tilk, Puupank - eestimaine väärispuit, www.puupank.ee

Alain Aun, Gild Bookbinders - nahkköited, www.gildbookbinders.com

Mari-Liis Makus, Mari Klaasistuudio OÜ - klaasehted, www.klaasimari.com

Ülle Ehrpais, FIE - lapitöödLilian ja Martin Bristol, OÜ MõtlejaTigu - linavildist tootedRiina Maitus, OÜ Vilt ja Puit (Vildikoda) - lamabavildist tootedLiina Veskimäe-Iliste, OÜ Vildiveski - lambavildist tooted, www.feltmill.ee

Moonika Hint, FIE - jäärakottidest kukrud

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077