Autor: Kadri Paas • 4. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ansip süüdistab Partsi toetuste 50%-lises tõstmises

Peaminister Andrus Ansip pidas täna valitsuse pressikonverentsil umbes pooletunnise kõne, süüdistades majandusministrit Juhan Partsi selle aasta alguses taastuvenergia toetuste kahekordistamises.

Ta rõhutas korduvalt, et Parts unustagu oma eelnõu energiatoetuste vähendamisest parem heaga ära. "Mis meil ette pandi? 400 GWh aastas on liiga vähe. Tuleb suurendada toetatava taastuvenergia tootmise mahtu 600 GWh aastas (Ansip räägib toodetava tuuleenergia tootmiskvoodist, mis praegu on 600 GWh – toim.). Noh, valitsuses me ei arutanud teemat. Usaldasime MKMi, kes ettepaneku tegi," meenutas peaminister.

"Juhan Parts nimetas oma ettekandes – stenogrammi esimesel leheküljel on see kirjas –, et taastuvenergia toetusi suurendatakse 50%. Ja kus me nüüd oleme jõudnud siis? Ilma igasuguse analüüsita otsustasime tänavu 1. veebruarist suurendada taastuvenergia toetuste mahtu 50%. Ja nüüd, järsku ütleme, et oi, sai palju! Võtaks tagasi! Kui oleks ainult, et võtaks tagasi, oleks see minu meelest veel kuidagi teostatav… Läheksime 400 GWh juurde tagasi. Aga ei, ei! Keerasime jama kokku! Unustame selle dotatsioonisüsteemi üldse ära. Mõtleme ühe uue dotatsioonisüsteemi välja!" andis Ansip mõista, et unustagu Parts ka enda uue eelnõu taastuvenergia toetuste vähendamisest ära.

"Selle tuuleenergia dotatsioonimahu kohta, et… See oli eelmisel aastal vist 97 miljonit krooni. Sellega väga palju elektrihinda ei alanda ka," lisas peaminister.

Ta andis mõista, et majandusministril oleks hea enda uus toetuste vähendamise eelnõu kiiremas korras paberihundist läbi lasta.

"Börsihind on minu jaoks täiesti diskuteeritav teema, aga panna kellegi kasumiteenimise võimest sõltuma dotatsioon, on minu meelest täiesti välistatud. Kui võtta dotatsiooni maksmise aluseks omakapitali tootlikku, kapitali tootlikkus – mitte ainult omakapitali –, siis mida see tähendab. Isegi Jüri Mõis hakkaks siis kahjumit tootma, ja ohtralt! Meie dotatsioon, meie dotatsioonisüsteem lubaks talle kogu aeg, et 10% tootlikkust oleks garanteeritud. Kapitalimahukus hakkaks selles äris hüppeliselt kasvama," rääkis Ansip.

Riigi dotatsioonide eesmärk peaks olema valitsusjuhi meelest efektiivsuse suurendamine, mitte ebaefektiivsuse kinnimaksmine. "Kui me ütleme, et ajage enda kapitalikulutused hästi suureks, me garanteerime teile 10%-lise tootluse, siis mis te arvate, et ettevõtjad ütlevad: oh ei, meil ei ole vaja, me võtame ainult natukese... Siin ei saa idealist olla. Sellise toetusesüsteemi väljapakkumine on täiesti välistatud," lisas ta.

"Ammugi siis seadustamine, mis ütleb, et me maksame kinni kõik ebaefektiivsuse. Garanteerime lihtsalt kapitalitootlikkuse. Täiesti välistatud kohe! Me tahame, et ükskord oleks taastuvenergiat võimalik toota riiklike dotatsioonideta. See on meie soov, aga kui rakendada kapitalitootlikkusel põhinev süsteem, siis seda aega ei saabu iialgi," sõnas Ansip.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077