Autor: Indrek Kald • 19. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Parts USAs: põlevkivi roll maailmas suureneb

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts tõdes USAs Colorados maailma suurima põlevkivisümpoosioni avakõnes, et maailm pöörab järjest enam tähelepanu põlevkivienergeetikale ning Eesti võimalus on jagada oma tehnoloogilisi teadmisi.

"Pärast kildagaasi edu ning õnnetusi nafta tootmisel süvavees on maailm pööranud silmad alternatiivide poole. Põlevkivivarud maailmas on tohutud ning selle energeetiline potentsiaal väga suur," ütles Parts. "Eesti võtab toimuvat väga tõsiselt ning me teeme pingutusi, et  oma tehnoloogiat edasi arendada ja ka teistele pakkuda," lisas ta.

Minister rääkis, et  Eesti majanduse perspektiiv on kõrge lisandväärtusega teadmiste ja tehnoloogia eksport. "Eesti  lähiaja eesmärk on arendada välja põlevkivil põhinev transpordikütuste tööstus. Selle tulemusel tagab põlevkivi Eesti riigile täieliku energeetilise kindluse ja julgeoleku," märkis ta.

Põlevkiviga seoses on palju müüte ja väärarusaamu. Parts kutsus üles maailma põlevkiviteadlasi aktiivsemalt viima põlevkiviga seotud võimalused ja faktid avalikkuseni ning poliitika kujundajateni.

Ta ütles, et soovime seda või mitte, aga energia tarbimine maailmas kasvab. Igal juhul peab kasvatama taastuvenergia tootmist, kuid majanduslik reaalsus on see, et ilma fossiilsete kütusteta pole võimalik edasi minna.

Põlevkivi kasutamise juures ei tohi Partsi sõnul unustada keskkonda. Vastutustundlik kaevandamine ja põlevkivi kasutamine on põlevkivienergeetika sõlmküsimus. Samas on teada, mis on põlevkivitööstuse ohud ja kuidas neid minimiseerida, rääkis ta.

"Minu sõnum maailmale on see, et põlevkivi ei tohi karta, kuid teda tuleb kasutada mõistlikult. Põlevkiviõli muutub maailmaturul järjest konkurentsivõimelisemaks, paljudel riikidel aitab põlevkivi leevendada energianälga ning suurendada energeetilist sõltumatust," lausus Parts.

30. korda toimuv Oil Shale Symposium on iga-aastane maailma suurim põlevkivienergeetikaalane kongress, millest võtavad osa üle 20 riigi ettevõtted, teadlased ja tudengid.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077