Autor: Katariina Krjutškova • 29. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

RMK: võib ehitada veel sadu tonne tootvaid tehaseid

Eestisse saab ehitada veel mitmeid Stora Enso plaanitava tehase suuruseid ehk 100 000 tonni tootvaid puidutööstuseid, sest raiemaht on täna allpool säästva metsamajanduse taset, ütles RMK puiduturustusosakonna juhataja Ulvar Kaubi.

„Jätkuvalt veetakse paberipuitu Eestist välja. Seda oleks targem töödelda kohapeal,“ lisas Kaubi.

Stora Enso uue tehase rajamisel on arvestatud kontserni oma toorainebaasiga. „See näitab ettevõtte tugevat soovi olla konkurentsivõimeline pikaajaliselt. Ühtlasi annab suurema kindluse ka kogu kohalikule metsasektorile, et firma soovib arendada tööstust just Eestis,“ lausus Kaubi. Kuna Stora Enso graanulitehas saab toorme enda saeveski jäätmetest, ei teki metsale lisakoormust.

Kaubi lisas, et juhul kui Stora Ensol oma toorainest puudu tuleb, tekib siinsetel metsaomanikel võimalus müüa madalakvaliteedilist puitu: eelkõige kraavidelt raiutud võsa ning raielankidele jäänud puude okstest ja latvadest valmistatud hakke ning küttepuitu.

„Seega suureneb nõudlus toormele ja see omakorda aitab metsaraie aktiivsuse kasvule kaasa. Aktiivsus on turgude madalseisu tõttu viimastel aastatel väike olnud, mistõttu täiendava nõudluse tekitamine on igati positiivne,“ sõnas Kaubi

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077