Autor: Koit Brinkmann • 23. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vitsur: ilusate silmade ja jutu eest, sellist seadust ei saa

Parteidele makstud raha on tõenäoliselt põhjuseks, miks riigikogu seadustas 2007. aastal tuuleparkidele ja koostootmisjaamadele suured toetused, ütles Heido Vitsur, kes 2007. aastal oli majandusminister Edgar Savisaare nõunik.

Tänane Äripäev kirjutas tuuleparkide ja koostootmisjaamade eelmise aasta majandustulemustest, mis näitavad, et tootjatele seadusega garanteeritud toetused võivad olla liiga suured. Suuremad toetused hääletas riigikogu seadusesse kiirkorras ja avalikku diskussiooni vältides.

Heido Vitsur selgitas riigikogus toimunut alljärgnevalt:

"Meie toetasime ministeeriumi poolt väikestele puiduhakkel töötavatele kombijaamadele toetuse andmist, selliseid, mida võiks Pärnust väiksematesse linnadesse ehitada. Tuulikuid me üldse ei toetanud. Einari Kisel (majandusministeeriumi energeetika asekantsler - toim) kirjutas siis ka artikli, kus näitas, et tuuleenergia on ebastabiilne. Seda tuleb dubleerida ning tuuleenergiale juurdemaksmine pole õigustatud. Tuulikute esindajad minu juurde lobistama ei tulnud, sest nad teavad, et ma ei pea tuuleenergiat majanduslikult tasuvaks. Äriliselt on ta omanikele hea, aga Eesti majandusele mittetasuv.

Miks see dotatsioon riigikogus nii suureks paisus, seda ma ei tea. See tehti väga osavalt ja kiiresti ära. Ju seal riigikogus kokku lepiti, sest suurt kisa sellest ei tõusnud.Ministeerium ei riskinud eelnõud ka tagasi võtta. Seal oli asju, millest olime huvitatud. Kiiresti oli see vaja vastu võtta enne valimisi, aga see on just ministeeriumi „purkipanemise“ aeg. Kui oleksime eelnõu tagasi võtnud, olekski see jäänud vastu võtmata. Kuna eelnõu pidi minema enne valimisi läbi, siis poogiti vajalike asjade vahele ka dotatsioonide tõstmine. Riigikogus ollakse „mihklid“ selliseid asju tegema.Oli valimiste aeg ning need kes selle juures olid, teadsid, kuidas see riigikogust läbi viia ja finantseerisid valimiskampaaniaid. Muud seletust siin ei ole. Kõik erakonnad tahavad toetusi saada ja kui lubatakse valimiskampaaniat toetada, mis siin ikka nuputada. Muidugi, see on minu arvamus ja mul pole õrna faktigi, millised erakonnad ja kas raha said. Aga kahtlus mul on. Ilusate silmade ja ilusa jutu eest selliseid otsuseid vastu ei võeta".

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077