Autor: Koit Brinkmann • 23. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sester ei mäleta nn Sõõrumaa seaduse valmimist

Taastuvenergia tootjatele kirjutati 2007. aastal seadusesse Väo soojuselektrijaamale sobilikud toetusmäärad riigikogu majanduskomisjoni initsiatiivil. Tollane majanduskomisjoni aseesimees Sven Sester toimunut aga enam hästi ei mäleta.

"Ega ma neid asju enam hästi ei mäletagi. Minu juures küll lobistamas ei käidud, samuti mitte erakonnas. Kindlasti on välistatud seos Sõõrumaa annetuste ja seadusemuudatuse vastuvõtmise vahel. Ju mind siis veensid need arvutused, et ma kõrgemate dotatsioonide poolt hääletasin," ütles Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Sester kolm ja pool aastat hiljem, kui Äripäev palus tal eelnõu valmimist meenutada.

Tänane Äripäev kirjutas tuuleparkide ja koostootmisjaamade eelmise aasta majandustulemustest, mis näitavad, et tootjatele seadusega garanteeritud toetused võivad olla liiga suured. Suuremad toetused hääletas riigikogu seadusesse kiirkorras ja avalikku diskussiooni vältides ning need vastasid Väo jaama poolt soovitatud toetusmääradele.

Seaduse menetlemisega samal ajal toetas Väo elektrijaama rajamisega seotud olnud ettevõtja Urmas Sõõrumaa rahaliselt kõiki suuremaid erakondi. Näiteks Isamaa ja Res Publica said Sõõrumaalt kolm rahaülekannet, kõik olid 0,5 miljonit krooni. Sõõrumaa firma müüs eelmisel aastal osaluse Väo jaamas 500 miljoni krooniga.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077