Autor: Kadri Bank • 9. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Masuaasta edulugu

Lasterõivaste tootjast perefirma Lenne väärtus kasvas masuaastal imetlusväärselt.

Lenne kasum lendas aastaga neljalt miljonilt kroonilt 57-le, seejuures teeniti iga saja krooni pealt 42 krooni puhaskasumit. Peale Eesti mujale Baltimaadesse ning Soome, Ukrainasse ja Venemaale müüdi läinud aastal kaupa 135 miljoni krooni eest.

Kõige selle juures hindab majandusaasta aruanne läinud aastat ettevõtte jaoks rahuldavaks. "No ütleme, et see oli ikka päris hea aasta," korrigeeris oma hinnangut Lenne juht ja omanik Urmas Leeman Äripäevaga kõneldes. "See oli meie rekordaasta," lisas ta.

Äripäeva hinnangul on Urmas ja Meeli Leemanile kuuluva Lenne väärtus aastaga kasvanud 202 miljonilt kroonilt 350 miljonile kroonile.

Dollari nõrgenemine aitas

Lenne käive kasvas võrreldes eelneva aastaga mõned miljonid, kokku õnnestus hoida aga toorme pealt. "Saime osta sisse materjale dollarites ja dollari kurss oli suhteliselt soodne. Sel aastal see võimalus puudub, dollar kihutab ülesmäge," ütles Leeman.

Sellele lisaks õnnestus ettevõttel kasutada ära pea kogu varutud kangas, nii et lattu seda ei jäänud. "Hoidsime kokku igast võimalikust kohast," lisas Leeman.

Tagasi börsidele Lenne vaba raha veel ei paiguta

Kui 2008. aastal andsid ettevõtte väärtpaberiinvesteeringud 22,7 miljonit krooni kahjumit, siis turgude paranemine aitas jääda eelmisel aastal mõnesaja tuhande krooniga plussi. "Kuid me ei ole naasnud väärtpaberiturgudele," märkis aastaid aktiivse investeerimisega tegelenud Leeman. "Pigem oleme teeninud päris palju deposiitide pealt."

Lenne 135,4 miljoni kroonisest käibest tuli neli viiendikku piiri tagant. Suurim eksporditurg on aastaid olnud Soome, mille kaudu müüdi rõivaid edasi ka Venemaale.Nagu teistelgi ülerõivaste tootjatel oli veskile veeks möödunud külm talv, kuid Leemani sõnul on edu aluseks eelkõige rõivakollektsioonide õnnestumine. Siis müüakse ka ladu tühjaks."Hinna ja kvaliteedi suhe peab paigas olema ja asi peab nägus olema," kirjeldas Leeman õnnestunud kollektsiooni alustõdesid. Tema sõnul meeldivad inimestele erksad värvid ja mugav riietus.Ka sel aastal püüab Lenne teha võimalikult häid kollektsioone. "Siis suureneb ka nii või teisiti turuosa. Me nii vägisi kuskile (turule - toim) end sisse ei suru, see nõuab pikaajalist tööd," lisas Leeman.

Konkurent loodab kasvu Venemaal ja Ukrainas

Ka teise Eesti suurema laste välisrõivaste tootja, OÜ Minitex juhi Gert Orase sõnul eelistavad lapsevanemad vastupidavaid ja hea disainiga tooteid. "Hinnasurve on igal ajal, et tahaks saada head kaupa võimalikult odavalt. Lasteriided ei ole kindlasti nii tundlikud majanduslangusele kui on naiste või meeste moeriided," lisas ta.

Kui Lenne klientidel tekkisid makseraskused eelkõige Ukrainas, siis Orase sõnul mõjus masu enim Balti klientidele.Orase hinnangul oli Huppa kaubamärgi all laste välirõivaid tootva Minitexi jaoks 2009 stabiilse kasvu aasta, kus müügimahud natuke kasvasid. Suuremat kasvu näeb ettevõte lähitulevikus Venemaa ja Ukraina turul.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077