Autor: Anne Oja • 26. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia: põlevkivi kasutamine on otsustamise küsimus

Eesti maapõues leiduva ligikaudu 5 miljardi tonni põlevkivi kasutamine on otsustamise küsimus, leiab kogu riiki elektriga varustav Eesti Energia, mis ehitab Narva ka uue põlvkonna põlevkiviõlitehast.

Eesti maapõues leiduva ligikaudu 5 miljardi, täpsemalt 4,8 miljardi tonni põlevkivi näol on tegemist tohutu potentsiaaliga, mida on piisavalt, et rahuldada kogu Eesti tarve ning müüa saadud toodangut ka väljapoole, teatas Eesti Energia Äripäevale.

"Mida sellest teha, on otsustamise küsimus. Variante on kaks: näiteks saab 1 tonnist põlevkivist toota 840 kWh elektrit või 125 kilogrammi põlevkiviõli. Uue põlvkonna õlitehas Enefit-280, mida Eesti Energia Narva rajab, võimaldab ühest tonnist põlevkivist toota juba 887kWh elektrit või 128 kilogrammi põlevkiviõli," avaldas riiklik ettevõte.

Maavarade komisjoni andmetel moodustab põlevkivi aktiivne tarbevaru 2010. aasta 1. jaanuari seisuga 1,048 miljardit tonni. Eesti Energia Kaevandused võivad sellest maa peale tuua 385 miljonit tonni.

Pärast seda, kui 2013. aastal Aidu karjäär ja Viru kaevandus varude ammendumise tõttu suletakse, tuleb Eesti Energia Kaevandustel otsida põlevkivi tarnelepete täitmiseks ning arengukavade elluviimiseks uusi kaevandamisvõimalusi.

Jätkates kaevandamist seniste kaevemahtudega ehk ligikaudu 15 miljonit tonni aastas jätkub Eesti Energial põlevkivi ligikaudu 20 aastaks.

Kindlustamaks tootmist vajaliku ressursiga ka tulevikus, taotleb Eesti Energia kaeveluba Uus-Kiviõli kaeveväljale.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077