Autor: Anne Oja • 14. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Äike keerab digiseadmed nässu

Digi- ja IT-seadmete hulk kodudes ja etetvõtetes on oluliselt kasvanud. Elioni soovitab äikese puhkedes seadmed vooluvõrgust välja lülitada.

Soojade kevadilmadega kaasneb tihti äike ning sagenevad äikesekahjustusega koduelektroonika juhtumid. Alati ei peagi pikne lööma otse elektri- või telefoniliinidesse. Impulsside tekkeks on piisav näiteks pikse maasse löömine umbes kahe kilomeetri kaugusel elamust või hoonest, teatas Elion täna.

Kuuldes kõuemürinat, tuleks kõik elektroonikaseadmed välja lülitada ning eemaldada voolujuhe seinakontaktist. Samuti on soovitav eemaldada seinakontaktist juhtmeta telefoni ja ka digiboksi-ruuteri liinijuhe ning teleri ja raadio antenni juhe.

Lisavõimalusena soovitab Elion kasutada ülepingekaitset. Osad ülepingekaitsed on varustatud ka telefoniliini pesadega, mis võimaldavad kaitsta digiboksi-ruuterit ning juhtmeta telefone liigpinge eest.

Ülepingekaitse kaitseb vaid juhul, kui hoones või korteris on korralik maandusega vooluvõrk. Vanemates majades, mille elektrijuhtmestikul on vaid kaks soont, ülepingekaitsest tolku pole.

Elion tuletab meelde, et  ülepingest või pikselöögist seadmetele tekkinud kahju ei kuulu garantiitingimuste alla ja remondi peab kinni maksma seadmete kasutaja.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077