Juhan Parts: töötlev tööstus tõukab majandust käima

Üle poolte tööstustoodangu tootjatest on tänavu veebruaris palju paremas seisus kui aasta tagasi. Majandusminister Juhan Partsi sõnul võib töötlev tööstus osutuda majanduse veduriks. 

 "Lühiajaliselt kindlasti lükkab majanduse käima. Tooks esiplaanile elektroonikasektori ja Ericssoni. Me näeme sel aastal seal väga lootustandvaid numbreid. Üks-kaks olulist tegijat teevad pildi optimistlikumaks. Muret teevad aga makromajanduslikud probleemid välisturgudel. Meil on ees väljakutsed ja need võivad mõjutada ka meid, kui me räägime eksportivast tegevusest," kommenteeris Parts täna avaldatud statistikaameti numbreid ja lisas, et meil tuleb nüüd hoida pöialt, et kriisist väljutakse positiivse arengujoone peal, mitte ei satutaks uude suuremasse probleemi.

"See annab julgust uuteks investeeringuteks. Uued investeeringud aitavad pöörata suurema kasvu peale ka töökohtade arvu," lisas ta.

"Tööstustoodangu võrdlusbaas on ka muidugi madal, 2009. aastal oli kõik kokku kukkunud. Kui otsime vedureid, siis elektroonikatööstus ja Ericsson võivad selleks osutuda," märkis Parts veelkord.

Puidutööstuses oli tema sõnul juba eelmise aasta keskel näha, et turud on taastunud. Suurimaks küsimärgiks jäävad ministri sõnul aga suured riigivõlad Euroopa riikidel. "Meid on kohanemisotsused viinud kindlamale pinnasele. Kohanemisvõime, mida me oleme näidanud, on juba iseenesest argument investeerimaks Eestisse. Töötlev tööstus ennekõike otsib ju asukohariike, kus lisaks muule atraktiivsusele oleks ka kindlust, et see riik saab ebakindlates oludes hakkama," rääkis minister.

"Me elame maailmas, kus tuleb osata elada ebakindla tulevikuga. Me ei ela maailmas, kus on võimalik kõik küsimused korraga ära lahendada," lisas Parts. 

Töötleva tööstuse toodang suurenes eelmise aasta veebruariga võrreldes 4%. Kui 2009. aasta kokkuvõttes vähenes toodang varasema aastaga võrreldes kõikides tööstusharudes, siis 2010. aasta jaanuaris näitas tootmine mõnes harus juba elavnemise märke ja veebruaris oli enam kui pooltes tööstusharudes märkimisväärne kasv, teatas statistikaamet täna.

Osale arutelus

  • Kaisa Gabral

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

Teabevara