Autor: Kaisa Gabral • 30. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Juhan Parts: töötlev tööstus tõukab majandust käima

Üle poolte tööstustoodangu tootjatest on tänavu veebruaris palju paremas seisus kui aasta tagasi. Majandusminister Juhan Partsi sõnul võib töötlev tööstus osutuda majanduse veduriks. 

 "Lühiajaliselt kindlasti lükkab majanduse käima. Tooks esiplaanile elektroonikasektori ja Ericssoni. Me näeme sel aastal seal väga lootustandvaid numbreid. Üks-kaks olulist tegijat teevad pildi optimistlikumaks. Muret teevad aga makromajanduslikud probleemid välisturgudel. Meil on ees väljakutsed ja need võivad mõjutada ka meid, kui me räägime eksportivast tegevusest," kommenteeris Parts täna avaldatud statistikaameti numbreid ja lisas, et meil tuleb nüüd hoida pöialt, et kriisist väljutakse positiivse arengujoone peal, mitte ei satutaks uude suuremasse probleemi.

"See annab julgust uuteks investeeringuteks. Uued investeeringud aitavad pöörata suurema kasvu peale ka töökohtade arvu," lisas ta.

"Tööstustoodangu võrdlusbaas on ka muidugi madal, 2009. aastal oli kõik kokku kukkunud. Kui otsime vedureid, siis elektroonikatööstus ja Ericsson võivad selleks osutuda," märkis Parts veelkord.

Puidutööstuses oli tema sõnul juba eelmise aasta keskel näha, et turud on taastunud. Suurimaks küsimärgiks jäävad ministri sõnul aga suured riigivõlad Euroopa riikidel. "Meid on kohanemisotsused viinud kindlamale pinnasele. Kohanemisvõime, mida me oleme näidanud, on juba iseenesest argument investeerimaks Eestisse. Töötlev tööstus ennekõike otsib ju asukohariike, kus lisaks muule atraktiivsusele oleks ka kindlust, et see riik saab ebakindlates oludes hakkama," rääkis minister.

"Me elame maailmas, kus tuleb osata elada ebakindla tulevikuga. Me ei ela maailmas, kus on võimalik kõik küsimused korraga ära lahendada," lisas Parts. 

Töötleva tööstuse toodang suurenes eelmise aasta veebruariga võrreldes 4%. Kui 2009. aasta kokkuvõttes vähenes toodang varasema aastaga võrreldes kõikides tööstusharudes, siis 2010. aasta jaanuaris näitas tootmine mõnes harus juba elavnemise märke ja veebruaris oli enam kui pooltes tööstusharudes märkimisväärne kasv, teatas statistikaamet täna.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077