Autor: Anne Oja • 2. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elering võib merekaabli rahastamiseks võlakirju emiteerida

Eleringi tegevjuht Taavi Veskimägi ütles täna Äripäevale, et Elering võib Fingridi ja Euroopa raha kaasamise kõrval Estlink2 rajamiseks võlakirju emiteerida.

"Midagi veel otsustatud pole," sõnas Veskimägi lisades, et raha leidmiseks kaalutakse ilmselt võlakirjade ja pangalaenu vahel. Börsile minna Elering ei saaks, kuna Euroopa Liit nõuab süsteemihaldurite 100%list kuulumist riigile.

"Eesti Energia võimalik IPO oli ka üks Eleringi lahutamise põhjuseks," täpsustas Veskimägi. Eesti ja Euroopa Liidu elektrisüsteemi ühendamiseks tehtava investeeringu tootluseks on Veskimägi sõnul 6,2%, mille on paika pannud konkurentsiamet.

Nord Pool poleks Eestisse laienemisest huvitatud, kui see poleks kasulik, ütles Veskimägi samas Äripäevale. Ta sõnas, et Eesti pole siinse elektrituru avamiseks otseseid kulutusi teinud, kui seaduste ettevalmistamine ja menetlemine ning Eesti Energia ja Eleringi lahutamine välja arvata.

Elektrituru avamist ja ühendamist nõuab Euroopa Liit. Veskimägi rääkis, et Eesti on üks viimaseid liikmesriike, mis seda teeb. Korra on siinse turu avamine läbi kukkunud, mis tõi endaga kaasa Nord Pooli lahkumise Eestist.

OÜ Baltic Energy Services tegevjuhi Kaido Veldemanni sõnul on Elering väga stabiilset tootlust pakkuv ja täies mahus reguleeritava äriga tegevusvaldkonnas, mis võib sellist profiili otsivatele investoritele kindlasti huvi pakkuda.

"Ka Soome põhivõrgu ettevõtja Fingridi omanike ringis on rida Soome kindlustusseltse, kuigi nende osatähtsus on väike. Riigi osalus on ca 16% ja Fortumile ja PVO-le kuulub ca 33% osalusest," arutles Veldemann Eleringi börsiperspektiivide üle. "Rootsi ja Norra põhivõrgu ettevõtjad kuuluvad samas 100% riigile ja toimivad eeskujulikult," lisas ta.

Veldemann ütles uskuvat, et riik on Eleringile hea omanik. "Pole kindel, kas Eleringi aktsiate börsil noteerimine suurendaks Eesti varustuskindlust ning elektrisüsteemi stabiilsust, milleks Elering ellu kutsuti," selgitas ta. "Samas on kriitilise tähtsusega, et Eleringi juhimine toimuks läbipaistvalt ning kallutamata ühegi turuosalise huvide suunas."

Elektrienergia maaklerluse ning konsultatsioonide täisteenust pakkuva Baltic Power Partnersi tegevjuht Rain Dorbek ütles vastuseks Äripäeva küsimusele, mis juhtuks, kui Elering läheks Eesti Energia asemel börsile: "Seda on üsna raske ja tänamatu prognoosida. Selge on see, et Elering on üks ja ainus omataoline siin riigis ning üks meie majanduse ja elu toimimise alustaladest. Eesti Energia on oluliselt mitmekesisem ettevõte ja kui anda valida, võiks börsile minna pigem Eesti Energia kui Elering."

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077