Autor: Indrek Kald • 25. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tamkivi: uuring pole veel tuumajaama ehitusluba

Keskkonnaameti poolt Eesti Energiale antud voli uurida Suur-Pakri saarele tuumajaama ehituse võimalust ei tähenda veel luba selle rajamiseks, ütles keskkonnaminister Jaanus Tamkivi.

Ta märkis, et keskkonnaamet andis Eesti Energiale keskkonnaalaste tingimustega kooskõlastuse Suur-Pakri saarel uuringute läbiviimiseks ja selles pole midagi seadusevastast. Lisaks on Eesti Energial kehtiv kooskõlastus Paldiski linnaga ehk kohaliku omavalitsusega, kelle alla nimetatud territoorium kuulub, märkis ta täna Riigikogu liikmete arupärimisele vastates.

"Kaitseala eesmärgid ei tähenda seda, et seal mitte kunagi midagi uurida ei tohi. Uuring omakorda ei tähenda automaatset luba millegi rajamiseks. Enne tuleb läbi viia põhjalik keskkonnamõjude hindamine, sh täiendavad uuringud ja analüüsid, avalikud arutelud ja palju muudki," selgitas Tamkivi.

Tema sõnul on see on pikk põhjalik ja läbipaistev protsess, kus on kõigil võimalus kaasa rääkida ning mõjutada otsust.

Ministri ütlusel on ta olukorraga kursis, kuna Eesti Energia pöördus keskkonnaameti poole ehitusgeoloogiliste uuringute algatamiseks. Pärast menetlust keskkonnaamet selle loa ka andis.

Tamkivi tsiteeris Riigikogus ka keskkonnaameti kooskõlastust: "Keskkonnaamet juhib tähelepanu sellele, et saar jääb täies ulatuses hoiualale. Hoiuala valitsejana peame vajalikuks, et tööde käigus välditakse elupaikade kahjustamist. Vältida tuleb tööde tegemist lindude pesitsusperioodil ja samuti peame vajalikuks rõhutada, et tuumajaama asukoha valikul tuleb kaaluda ka teisi asukohti Eesti Vabariigi territooriumil."

Vastates küsimusele, kes on pädev otsustama tuumajaama asukoha üle Eestis, ütles keskkonnaminister: "Arvan, et see on koht, kus tuleb avalikkust oluliselt kaasata, arutada nii poolt kui ka vastuargumente. Kindlasti võiks seda kui väga olulist küsimust tulevikus arutada Riigikogu, kuid lõpliku otsuse olulise mõjuga objekti asukoha suhtes peaks vastu võtma ikkagi valitsus."

Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi vastas täna Riigikogu liikmete Karel Rüütli, Valdur Lahtvee, Mark Soosaare ja Kadri Simsoni 13. jaanuaril esitatud arupärimisele Suur-Pakrile tuumajaama rajamise kavatsuse kohta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077