Anne Oja • 31. detsember 2009
Jaga lugu:

Eesti Energia asendab Ignalina tuumajaama

Tuleval aastal katab Eesti Energia Leedu elektrinõudlusest minimaalselt 10 protsenti, teatas ettevõte. Lisaks sellele müüb Eesti Energia soodsate turutingimuste korral elektrienergiat Leetu päev ette turule.

Täna öösel suletakse Baltimaade suurim elektritootja - Ignalina tuumajaam, mis on viimase viie aasta jooksul tootnud tavapäraselt 30-40 protsenti Baltimaades toodetud elektrienergiast. Samas kasvatab Ignalina tuumajaama sulgemine Eesti elektrienergia eksporti.

2010. aasta kokkuvõttes on Eesti Energia oodatav turuosa Leedu elektriturul 10-15 protsenti. „Loodame aasta jooksul müüa Leedu turule miljardi krooni eest elektrit. See tähendab märkimisväärset ekspordi kasvu,“ kommenteeris Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive.

Elektrienergia eksport Leetu aitab Eesti Energial kompenseerida majanduslangusest tingitud koduturu nõudluse ja sellega seotud tootmismahtude langust. Tootmisvõimekust on Eesti Energial aastas üle kümne teravatt-tunni. Talvise tippkoormuse ajal tarbitakse Eestis aga ca 1 500 megavatt-tundi elektrit tunnis. Eesti Energia energiakaubanduse direktor Margus Vals ütles tehingut kommenteerides, et lisaks ekspordi ja tulude kasvule võimaldab stabiilne eksport Leetu töötada Narva elektrijaamadel stabiilsema ja kõrgema koormusega ning tänu sellele ka suurema efektiivsusega.

Eesti Energia elektrienergia eksport ulatus 2009/10. majandusaasta esimesel poolaastal 1 115 GWh-ni. Elektrienergiat eksporditi Estlink kaabli kaudu Soome ja Põhjamaadesse ning Lätti, kus Eesti Energia tütarettevõtte Enefit omab viieprotsendilist turuosa.

Jaga lugu:
Seotud lood
TÖÖSTUSUUDISTE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad tööstusuudised igal nädalal enda postkasti.

Tööstusuudised.ee toetajad:

Enimloetud
Harro Puusild
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24harro@toostusuudised.ee
Roberta Lupp
Roberta LuppTööstusuudised.ee sündmusedTel: 5331 0510roberta.lupp@aripaev.ee
Rain Jüristo
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077Rain.jyristo@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt