Autor: Romet Kreek • 2. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tuumaelektrijaamadel võib kütusega kitsaks minna

Maailma tuumaelektrijaamad võivad sattuda kümne aastases perspektiivis toorainekitsikusse, kuna uraaniga varustajad ei suuda piisavalt kiiresti ehitada rikastamistehaseid ega töödelda ümber Nõukogude aegseid tuumalõhkepäid, vahendab Bloomberg.

World Nuclear Associationi andmetel ehitatakse Hiinast ja Indiast Soome ja Prantsusmaani 52 tuumareaktorit.

„Seoses laias sortimendis riskidega ja ebakindlusega üksikute projektide osas võib rikastamisturg enne tuleva aastakümne lõppu seista pindelise pakkumise ees,“ teatas organisatsioon.

Pärast 2017. aastat peaks tuumakütuse nõudlus ületama pakkumist, kuna 1993. aastal Venemaaga sõlmitud desarmeerimisleping lõppeb 2013. aastal.

See võib ajada üles USA ja Euroopa suurimate tuumajaamaoperaatorite Exeloni ja Electricite de France kulud. Adekvaatsest pakkumine sõltub ka sellest, kas Areva, USEC, Atomenergoprom ja Urenco Enrichment Company suudavad pidada kinni oma uute tootmissüksuste ajakavadest, mis peaksid 2015. aastaks kasvatama võimsust vähemalt 15 protsenti.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077