12. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tõusev puidu hind paneb suurtööstused muretsema

Reedel toiminud Virumaa puidutööstuste kriisikoosolekul arutati elektrituruseaduse eelnõu mõjusid puidutööstusele, mis on puidu hinda kergitanud mõne kuuga kuni 40%.

Valitsuse poolt eelmisel nädalal riigikogule esitatud elektrituruseaduse eelnõu kinnistab seadusemuudatuse, millega Eesti Energia saab kõrgema elektrihinna kaudu taastuvenergia toetust, et ebaefektiivsetes Narva põlevkivijaamades põletada aastas 400 000 tihumeetrit puitu, teTõusev puidu hind paneb suurtööstused muretsemaatas Repo Tõusev puidu hind paneb suurtööstused muretsemaVabrikud oma pressiteates.

”Küttepuidu hind, mis käesoleva aasta kahe kvartaliga oli langenud mõistliku tasemeni, on kahe valitseva turuosalise RMK ja Eesti Energia kokkuleppe tulemusena saavutamas 2008. aasta tipu taset. Murelikuks teeb asjaolu, et naaberriikides meie konkurentidele sellist toorme hinnatõusu ei ole,“ ütles ASi Repo Vabrikud juhataja Tiit Kolk.

”Ühena suuremaist elektritarbijatest tunneme muret elektrihinna komponentide pideva ja ülemäärase tõusu pärast. MuidugiTõusev puidu hind paneb suurtööstused muretsema pooldame taastuvenergia arengut, aga strateegiat tuleb realiseerida mõistlike lahendustega, milleks ei ole puiduhakke baasil 36%-se kasuteguriga elektri suurtootmine puiduvaeses regioonis,“ ütles ASi Estonian Cell juhatuse liige Riia Ratnik.

Tema sõnul on Eesti strateegiline eesmärk on toota 5,1% elektrist taastuva energia baasil aastaks 2010, tegelikult ületame juba sel aastal 6,5% piiri. „Toetusskeemist tulenevalt peab selle kinni maksma Eesti elektritarbija, niisiis ulatub meie probleem igasse kodusse,“ lisas ta.

Teates märgiti, et see on viinud puidu hinna kasvuni Virumaa puidutööstuste jaoks kuni 40% mõne kuu jooksul. Selline kunstlik ja järsk puidu hinnatõus hävitab kahe Virumaa suurtööandja - puitlaastplaatide tootja Repo Vabrikud ja puitmassitehase Estonian Celli konkurentsivõime rahvusvahelistel turgudel ning võib viia sadade töökohtade kaotuseni.

Suhtluses ministeeriumitega pole leidnud probleem mõistmist ning näib, et ministeeriumid lähtuvad vaid teatud erihuvidest, mitte Eesti majanduse ja Eesti töökohtade huvidest, seisis pressiteates.

Koosolekust võtsid osa riigikogu saadikud Rein Aidma, Lembit Kaljuvee, Tiit Kuusmik ja Indrek Saar, Ida-Viru Maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja Urmas Majajääs ning piirkonna omavalitsuste esindajad: Kiviõli linnapea Kaja Kreisman, Püssi linnavolikogu esimees Andrus Talsi ja Püssi linnapea Marge Männi, Lüganuse vallavolikogu aseesimees Kaja Toikka ning Maidla vallavanem Arno Kodu AS Repo Vabrikud ja AS Estonian Cell ettevõtete ja töötajatega.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077