17. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas BHP Billiton otsib, keda üle võtta?

Kaevandusgigandi BHP Billitoni võla vastu kaitsmise hind tegi pea kaheksa kuu suurima tõusu, kuna kardetakse maailma suurima mäetööstuskompanii võimaliku teiste ettevõtete ülevõtmiseplaane, vahendab Bloomberg.

BHP Billitoni juhatuse esimees Marius Kloppers vajab suuremat tehingut, kui 5,8 miljardi dollariline rauamaagi ühisettevõte Rio Tintoga, et täita investorite kasvuootuseid. Southern Cross Equities pakkus mais, et Woodside Petroleum võib olla ülevõetav.

„Natuke räägitakse, et nad teevad kusagil suurt tehingut,“ ütles National Australia Banki krediidianalüüsi juht Michael Bush. „Kui krediidikindlustuse hind jääb sellisele tasemele, vihjab see , et inimesed panustavad mingisugusele oodatavale tehingule.“

BHP Billitoni aktsia langes Austraalias 2,2 protsenti, 35,66 dollarile.

BHP Billitoni pressiesindaja keeldus Bloombergile kommentaaridest.

Ettevõte loobus novembris 66 miljardi dollarilisest vaenulikust ülevõtmispakkumisest Rio Tintole. Regulatoorsed takistused, võlamured ja kukkuvad toorainehinnad tegid tehingu liialt riskantseks.

Rioga ühisettevõte on BHP suurim üksikinvesteering 2005. aastal WMC Resources 9,2 miljardi Austraalia dollari ehk 7,4 miljardi dollarilise ülevõtmise järel.

„Mariust on survestatud, nõutakse järgmist ülevõtmist,“ ütles IG Marketsi diiler Chris Weston. Ta lisas, et Austraalia suuruselt teine nafta- maagaasikompanii Woodside Petroleum on BHP-le enesestmõistetav sihtmärk. Anglo American ja Xstrata võivad samuti olla ülevõetavad.

„Kui turud hakkavad agressiivselt tõusma, siis on ta surve alla, et ta ei teinud paremaid ülevõtmisi,“ lisas Weston.

Merrill Lynchi prognoosi kohaselt võib BHP kulutada kuni 40 miljardit dollarit ülevõtmistele.

Loo autor on Woodside Petroleumi aktsionär.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077