17. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jõujaamade ühing: meiega pole keegi rääkinud

Eesti Jõujaamade ja Kaugkütte Ühing on hämmingus rahanduskomisjoni värske esimehe Taavi Rõivase eilsest Riigikogus esitatud väitest, et taastuvenergia tootjate toetusesse plaanitud seadusemuudatust on arutatud ja kooskõlastatud koostootjaid esindava organisatsiooni ehk kaugkütteühinguga.

EJKÜ juhatuse esimehe Tiit Rahkema sõnul esitas ühing esmaspäeval rahanduskomisjonile oma pöördumise, milles selgitas taastuvtootjate toetuste määramises plaanitava 100 MW piiri ärakaotamise negatiivseid tagajärgi energia säästvale tootmisele, vähest kasu eelarvepostsioonile ning muudatuse vastuolu eile vastu võetud elektrimajanduse arengukava põhimõtetele, seisab organisatsiooni teates.

“Selle pöördumise teemal meid arutelule palutud ei ole, mingeid kompromissettepanekuid meile ka tänase seisuga esitatud ei ole. Loodetavasti on Taavi Rõivas lihtsalt halvasti informeeritud, mitte ei esitanud teadlikult riigikogule valeargumente,” ütleb Rahkema.

Tema sõnul on EJKÜ endiselt veendunud, et plaanitav muudatus annab Narva elektrijaamadele ebaõiglaselt võimaluse saada puiduhakke ostuks nn taastuvtootjate toetust, samas kui nende kateldes ei ole taastuvtootmist võimalik teha ning ainus jaamade saadav kasu on konkurentide kõrvaldamine turult ja oma monopoliseisundi kindlustamine.

“Lisaks oleme andnud ka märku, et väited sellest, kuidas plaanitav muudatus parandab märkimisväärselt eelarvepositsiooni, on absurdsed – lisalaekumine oleks minimaalne ning seda ka alles alatest järgmisest aastast,” kinnitab Tiit Rahkema.

Eesti Jõujaamade ja Kaugkütte Ühing on esitanud riigikogu rahanduskomisjonile oma ettepaneku küsimuse lahendamiseks ning andnud märku ka sellest, et ühing on valmis neid küsimusi rahanduskomisjoni liikmetega arutama ja parimat võimalikku lahendust ühiselt leidma.

“Rahanduskomisjon sisuliselt sõidab meist kui sellest küsimusest kõige otsesemalt puudutatud esindusorganisatsioonist üle ja käitub ühe osapoole huvides. Selline käitumine ei ole riigimehelik,” nentib Rahkema.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077