15. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Miljardiline kütusereserv kosub kriisi kiuste

Ajal, mil riigikogus lüüakse kärpelahinguid iga miljoni pärast, ostab riigile kuuluv Eesti Vedelkütusevaru Agentuur umbes 350 miljoni krooni eest bensiini ja diislikütust. Ja seda teoreetiliseks juhuks, kui Araabia naftašeigid otsustavad ülejäänud maailma päevapealt musta kullata jätta.

Kui majanduslikult raske aja tõttu on riigikogu juba otsustanud pool stabiliseerimisreservi 7 miljardist kroonist ära kasutada, siis aastatega kogutud Eesti musta kulla reserve on asjaosaliste sõnul rahaks pöörata praktiliselt võimatu.

Eesti Vedelkütusevaru Agentuuri (OSPA - Oil Stockpiling Agency) juhataja Alan Vahi sõnul võib kütusereservi müügi korral tabada Eestit midagi suhkrutrahvi taolist. Majandusministeeriumi pressibüroo teatel pole riigil mingeid kavatsusi varusid sarnaselt stabiliseerimisreserviga laiaks lüüa.

"Vastavalt ELi liitumislepingule on riik võtnud endale 90 päeva vedelkütusevarude moodustamise kohustuse ning seda ka täidetakse," teatas ministeerium.

Eesti riigil kütusevarusid ligi kolme kuu jagu

Juba neli aastat tagasi seadis riigikogu eesmärgiks, et 1. jaanuariks 2010 peab Eestil olema kokku kolme kuu jagu bensiini, diislikütust, rasket kütteõli ja lennukipetrooli.

Täpselt nädala pärast lukustub üks viimaseid bensiini- ja diislihankeid, mis kergitab Eesti riikliku vedelkütusevaru 47 300 tonni võrra. Tehingu orienteeruv hind võib küündida 350 miljoni kroonini.

350 miljoni kroonine bensiini- ja diislikütusehange on Eesti riigil praegu käimas. Selle eesmärk on suurendada Eesti vedelkütusevarud 90 päevani.

1,19 miljonit liitrit bensiini ja 2,09 miljonit liitrit diislikütust kulub Eestis keskmiselt ööpäevas.

Vaht rääkis muiates, et Eestis on raske leida nii efektiivset riigifirmat, mille iga töötaja kohta tuleb üle 700 miljoni krooni vara ja mis teenis mullu iga palgalise kohta ligi 10 miljonit krooni kasumit. Lisaks Vahile töötab firmas veel vaid üks juhataja ning assistent.

Kütusereservide haldaja kiire kasv on aga läbi. "Kui oleme praegu käimasolevad hanked edukalt läbi viinud, oleme Eesti 90 päeva kütusenormi ka täis ostnud," täpsustas Vaht.

Agentuuri juhi sõnul on näiteks soomlastel 150päevane kütusevaru, kuid ta tunnistab endale, et praeguses majandusolukorras oleks mõeldamatu tõsta Eesti reservi Soome tasemeni. "Kuid mõned päevad üle 90 päeva varu on kindlasti mõistlik hoida, et vältida igast pisemast tarbimise muutumisest tulenevat varude koguse muutmise vajadust," lisas Vaht.

Eesti kütusevaru mahub ära ühte supertankerisse

Kuigi esmapilgul võib tunduda, et pärast käimasolevaid hankeid kokku 242 500 tonnini ehk 2 miljardi kroonini küündiv vedelkütusevaru on justkui väga suur, on see maailma mastaabis nagu piisk merre.

OSPA jälgib, et talle ministeeriumi eraldatud rahast piisaks.

Kalev Vapper, MKM avalike suhete juht Nimelt täidaks riigi kütusevaru napilt poole maailma suurimast supernaftatankerist Seawise Gigant. Selline 458 meetri pikkune naftasaar võib vedada kuni 565 000 tonni vedelkütust koguhinnaga 4-5 miljardit krooni.

Kas Vaht ei karda, et praegusel majanduskriisi ajal, mil parlament otsib paaniliselt valdkondi, kust raha näpistada, võib poliitikute peas küpseda plaan ka riigi kütusereserv osaliselt maha müüa. "No ma ei usu! On seda teist suhkrutrahvi siis Eestile veel kukile vaja!? Kõigis Euroopa Liidu liikmesriikides on 90päevane vedelkütusevaru olemas. Seda reguleerib direktiiv, kusjuures selle täitmist jälgitakse väga tähelepanelikult. Oleme varusid aastaid hoolega kogunud. Kui me neid nüüd nii kergekäeliselt maha hakkaksime müüma, siis mõjuks see Eesti usaldusväärsusele ikka väga halvasti," hoiatas Vaht parteilasi.

Aastavahetusel kulutas riik kütusele üle 600 miljoni

Kütusereservi on riik majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kaudu süstinud nelja aasta jooksul 2,1 miljardit krooni. Viimane enam kui 600 miljoni kroonine rahasüst tuli aastavahetuse paiku.

Ministeerium loodab, et rohkem raha vedelkütuse agentuur riigilt enam ei soovi. "OSPA aktsiakapitali on suurendatud selliselt, et sellest saaks 90 päeva varud moodustatud. OSPA jälgib seda, et olemasolevast rahast piisaks," vastas ministeeriumi avalike suhete juht Kalev Vapper.

Erinevalt Eestist tuleb Lätis ettevõtjatel ise osa riiklikust kütusereservist moodustada.

"Teame, et Lätil on reservide kogumine jagatud vedelkütuseettevõtete ja riigi vahel proportsioonides 60 päeva ja 30 päeva. Erinevatel liikmesriikidel on varude moodustamine ja haldamine korraldatud erinevalt. Sarnaselt Eestiga on samal ajal ELiga liitunud riikidel agentuur ka Leedul, Poolal, Tšehhil, Slovakkial, Sloveenial, Ungaril, Maltal, Küprosel ja Kreekal," selgitas teiste riikide kütusevarude kogumise tagamaid Vapper.

Kaju: OSPAga seotud äri pole väga tähtis

Neste Eesti peadirektor Indrek Kaju ütles, et nende emaettevõte Soomes, Neste Oil Oyj on osalenud mitmel OSPA hankel ning mõned neist ka võitnud.

"Tegemist on olnud Soomes hoiustatava kütusega. Neste Eesti AS on OSPA-le Eestis müünud diislikütust ühe hanke raames," sõnas Kaju ja lisas: "Neste jaoks ei ole OSPA-ga seotud äri majanduslikult olulise tähtsusega."

Mis on mis

Eesti Vedelkütusevaru Agentuur on vabariigi valitsuse poolt vedelkütusevaru seaduse alusel asutatud äriühing, mille peamiseks ülesandeks on Eesti Vabariigi 90 päeva vedelkütusevaru moodustamine ja haldamine.

Vedelkütusevaru võib hoida Eestis või mõnes teises Euroopa Liidu liikmesriigis. Varu hoidmiseks võib sõlmida hoiulepingu, mille alusel osutatakse hoiuteenust, või delegeeritud varu lepingu, mille alusel teine äriühing või muu juriidiline isik võtab endale varu hoidmise kohustuse ning varu haldaja omandab õiguse osta lepinguga hõlmatud varu.

Varustamisraskuste ilmnemisel otsustab varu kasutusele võtmise vabariigi valitsus majandus- ja kommunikatsiooniministri ettepanekul, mis on eelnevalt kooskõlastatud vabariigi valitsuse kriisikomisjoniga.

tasub teada

Millal OSPA kütusereserv kasutusse võetakse?

Lihtsustatult võib riiklikku vedelkütusevaru käsitleda puhvrina, kust Eestis tegutsevad kütusefirmad saavad rahvusvahelisel vedelkütuseturul tekkida võiva kriisi korral kütust osta. Selleks, et maailmaturul selline kriis tekiks, peaksid Araabia naftariikide juhid ülejäänud tsivilisatsiooni jaoks kõik kütusekraanid sulgema, misjärel peatuks töö ka rafineerimistehastes. Iseenesest on selline võimalus üsna teoreetiline.taust

Riik tegi viimase sissemakse kütusereservi ostuks selle aasta alguses

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi sissemaksed Eesti Vedelkütuseagentuuri aktsiakapitali, mln krooni 07.04.2005 - 47

07.03.2006 - 17005.05.2006 - 50010.01.2007 - 17020.04.2007 - 35419.05.2008 - 22523.01.2009 - 613kokku 2 079

Ülevaade

Vedelkütusevaru Agentuuri kütuse hoiustajaid EestisAlexela LogisticsTartu TerminaalPetkamViljandi NaftabaasBalti TankNT Marine ASMazeikiu OÜVopak E.O.S.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077