12. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis ELi kõige järsem tööstustoodangu langus

Euroala tööstustoodang kukkus aprillis läinud aasta sama perioodiga võrreldes 21,6%, mis on suurim langus 1986. aastast, mil statistikat koostama hakati, teatas täna Euroopa statistikaamet Eurostat.

Märtsiga võrreldes kahanes tööstustoodang euroalal 1,9%.

ELi 27 liikmesriigis kahanes tööstustoodang läinud aasta aprilliga võrreldes keskmiselt 19,4% ja märtsiga võrreldes 0,9%.

Läinud aasta aprilliga võrreldes oli suurim tööstustoodangu langus Eestis (-33,7%), Sloveenias (-24,9%) ja Leedus (-24.5%) ning väikseim langus Poolas (-6,9%), Rumeenias (-7,8%) ja Portugalis (-11,1%).

Eelnenud kuuga võrreldes kasvas tööstustoodang aprillis enim Lätis (+4,8%), Hispaanias (+2%) ja Itaalias (+1,1%). Suurimad langused olid Sloveenias (-3,8%), Soomes (-3,4%) ja Eestis (-2,8%).

„Euroala on löögi all maailmaturu nõudluse langusest ning euro tugevnemisest,“ kommenteeris agentuurile Bloomberg Commerzbank AG ökonomist Peter Dixon. „Euroala on kõvemini kannatada saanud kui rohkem teenustele orienteeritud USA ja Suurbritannia,“ jätkas ta.

Tänased numbrid jahutavad lootusi euroala majanduse kiirest toibumisest. "Me oleme küll majanduse toibumise faasis, kuid tänased numbrid näitavad, et see on alles väga habras ja ees võib olla negatiivseid üllatusi," ütles ajalehele Financial Times Unicredit panga peaökonomist Marco Annunziata.

Kestvuskaupade nagu pesumasinate tootmine kahanes euroalal aprillis aasta baasil 22,4%. Investeerimiskaupade nagu tootmisseadmete valmistamine vähenes 26,7%, teatas Eurostat.

Euro on veebruarist dollari suhtes tugevnenud ca 12%.

Eesti Statistikaamet põhjendas Eestis tööstustoodangu suurt langust aprillis ebapiisava nõudlusega nii sise- kui ka välisturul. Eksport vähenes võrreldes eelmise aasta aprilliga ligi 40%, müük siseturule ligi 30%. Languses olid kõik töötleva tööstuse harud.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077