6. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ago Teder: pangad võiksid rohkem riskida

Täna on üleüldine suhtumine ettevõtetesse selline, et pangad jätavad pigem mõne laenu andmata kui võtavad riske, märkis Põltsamaa Meierei Juustutööstuse juhataja Ago Teder.

Teder rääkis nädala alguses, et Põltsamaa Meierei Juustutööstus investeerib aasta jooksul oma Rannu vallas asuvasse tootmisüksusesse üle 50 miljoni krooni ning osaliselt on nendesse investeeringutesse plaanis laenu võtta. Suurusjärgu kümme miljonit krooni üle käib läbirääkimine.

Võrreldes dekaadi algus- ja lõpuaastatel pankade suhtumist, ütles Teder, et nende jaoks pole situatsioon eriti muutunud. „Oleme ikka liisingut kasutanud kallimate seadmete ostuks. Pankades igasugused komiteede läbimised võtavad praegu rohkem aega ning pabereid ei küsita ka vähem,“ sõnas ta.

„Ma ei saa öelda, et pangad poleks varem hoolikad olnud, kuid nüüd vaadatakse asjad ikka väga hoolikalt läbi ning ettevõtte üldise olukorra, näiteks ka laoseisude kohta, on pangal rohkem küsimist,“ märkis Teder.

„Oleme SEB erinevate vormingute klient olnud ligikaudu 15 aastat, ta on meie põhipank olnud ning siis me eeldaks, suuremat usaldust. See ei tähenda, et me ei saa SEBga hästi läbi, aga mõnikord võiks mõned asjad lihtsamad olla,“ rääkis ta.

Tederi sõnul on täna üleüldine suhtumine ettevõtetesse selline, et pangad pigem jätavad mõned asjad tegemata. „Kusjuures mingi hulk sellest võib olla ettevõtete jaoks äärmiselt oluline ja tegelikkuses head ideed. Siinkohal on pankade liigne konservatiivsus laiemas mõttes Eesti majandusele ikkagi kahjulik. Rohkem riske võttes saaks siiski mõne ettevõtte päästa,“ möönis ta.

Ettevõtte juhataja tõdes, et erinevatel perioodidel pole laenud siiski saamata jäänud. „Siin mängib rolli ka see, et meie ettevõtte laenukoormus on piisavalt väike. Meil on võimalik juurde laenata normaalsetel tingimustel – juhul, kui meil peaks vaja olema. Kui mõni ettevõte on teatud piirini ennast täis laenanud, siis talle seetõttu ei anta rohkem. Seda jälgitakse täna kindlasti päris hoolega,“ rääkis Teder.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077