20. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Avarii Kehra paberivabrikus põhjustas kalade surma

Eilne avarii Kehra paberivabriku biopuhastiga põhjustas heitvee jõudmise Jägala jõkke ning paljude kalade hukkumise.

Kuigi täpseid laboriandmeid veel pole, on jõkke voolanud reostus suure tõenäosusega põhjustanud ka kalade hukkumise, teatas keskkonnainspektsioon. Esialgseil andmeil võis jõkke jõuda umbes kaks kuupmeetrit leeliselist heitvett.

Jägala jões, Kehrast allapoole jääva Parksaare küla piirkonnas oli teisipäeval näha arvukalt hukkunud särgesid ning ahvenaid. Keskkonnnainspektorid kontrollisid olukorda Kehra paberivabrikus ja Jägala jõel nii eile kui ka täna. "Probleem on veel selles, et lisaks paberivabriku heitveele puhastas biopuhasti ka Kehra linna heitvett," ütles keskkonnainspektsiooni Põhja regiooni juhataja Tiia Kaar.

Kehra paberivabrik teatas, et nende tootmisüksuses 18. mai hilisõhtul toimunud vahejuhtumist tulenenud probleem Horizoni biopuhastiga kõrvaldati järgmisel päeval ning heitvete puhastamine toimub normide kohaselt. "Horizoni paberitootmises toimus intsident, mis sundis tootmise mõneks ajaks peatama. Vahejuhtumi tõttu tekkis vabriku veepuhastusseadmetes ülevool ning piiratud kogus leelist pääses selle tulemusena Jägala jõkke," kinnitas Horizon Tselluloosi ja Paberi ASi tegevjuht Sunil Marwah.

"Teavitasime toimunust keskkonnainspektsiooni ning toetame neid igati toimunu uurimisel, viies oma uurimise läbi ka vabrikus," lisas ta. Marwah ütles, et ettevõte tunneb juhtunu pärast kahetsust ning loodab samas, et Horizoni viimaste aastate üle 50 miljoni krooni ulatuvad keskkonnainvesteeringud aitavad sarnaste juhtumite tõenäosust edaspidi minimiseerida.

Lisaks uurib ettevõte koos Keskkonnainspektsiooniga, milline oli toimunu mõju Jägala jõe kaladele. Vahejuhtumi tõttu tõusevad käesolevas kvartalis eeldatavasti Horizoni keskkonnamaksud, teatas paberivabrik.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077