23. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Muuga tsinkimistehas peatab hinnatõusu lootuses töö

Metallivahendajad kahtlustavad, et ArcelorMittal sulgeb Muuga tehase soovist vähendada tsinkimisteenuse kättesaadavust ja hoida sellega tsinkimise turuhinda praegusel tasemel või suunata seda isegi tõusule. ArcelorMittal Tallinn kinnitab galvaniseerimisliini kiiret taaskäivitamist turuolukorra paranemisel.

Metal Bulletini veebilehe andmetel levivad metallivahendajate seas kuuldused, nagu mais-juunis hakkaksid hinnad tõusma. Teised vahendajad arvavad aga, et põhi pole veel käes. "Mõned tehased kärbivad siiamaani tootmist. Nad püüavad piirata kättesaadavust ja sel moel hindu üles lükata," rääkis üks metallivahendaja Metal Bulletinile. "Näiteks, miks sulgeb ArcelorMittal Tallinn oma galvaniseerimisliinid, kui asjad tunduvad optimistlikud?"

Kunagi Galvexi nime kandnud ArcelorMittali Muuga tehases töötab praegu 130 inimest, kellest jääb peale tsinkimisliini seiskamist tööle ligikaudu paarkümmend, sh tehase juhtkond ja tsinkimisliini hooldamisega tegelevad töötajad. Möödunud nädalal kinnitas ArcelorMittal Tallinna juhatuse esimees ja ArcelorMittali Bremeni üksuse juht Antoine Van Schooten Postimehele, et koondamise näol on tegemist ajutise lahendusega ja ettevõte kavatseb turuolukorra paranedes Muuga tehase kindlasti käivitada.

400-500 tuhande tonnise aastase maksimumvõimsusega Muuga tsinkimisliin seiskub mais, kuid selle taaskäivitamise aega pole paika pandud, täpsustas Metal Bulletin. Tehas varustab tsingitud lehtmetalliga autotööstust.

ArcelorMittal Tallinn hinna mõjutamise spekulatsiooni Äripäevale ei kommenteerinud. "ArcelorMittal Tallinn peatab alates maist ajutiselt tootmise Muuga galvaniseerimise liinil. Otsime hetkel koos oma sotsiaalpartneritega asjasse puutuvate töötajate suhtes sotsiaalselt vastutustundlikku lahendust," edastas ettevõtte personalijuht Moonika Lamp.

Muuga tehase tegevjuht Rudolf Egbert sõnas: "Tunnistame, et see on meie töötajate jaoks raske aeg. Kahjuks on majanduskeskkond viinud terase nõudluse kukkumiseni ja muutnud selle sammu (liini sulgemise - toim) hädavajalikuks. Loodame, et saame tootmise taaskäivitada niipea kui turg taastub. Meil pole kavatsust tehast müüa, kuna see on osa meie pikaajalisest kasvustrateegiast."

ArcelorMittal Tallinna personalijuht lisas, et seiskuva tsinkimisliini töötajatele pakutakse välja erinevad kompensatsioonipaketid, mis aitaksid neid raske perioodi üle elada. "Meie eesmärgiks on tagada töötajatele võimalikult suur toetus ning samaaegselt ka seotus ettevõttega. Eeldame, et paljud meie praegustest töötajatest jätkavad ettevõttes osalise ajaga ka seisakuperioodil ning enamus jätkab taaskäivitamisel," lisas Lamp.

Paldiskis asuva tsinkimistehase Zincpoti juht Peeter Poolake nentis ArcelorMittali poolsest hinna mõjutamise spekulatsioonist kuuldes: "See on tõesti võimalik. Ju leiti, et nii (Muuga tehast sulgeda - toim) on optimaalne." Poolakese kinnitusel suudab mitmeid tehaseid omav ArcelorMittal tootmisliinide sulgemisega turuhinda kujundada. Zincpoti sugune üksiktehas samasugust sammu ette võtta ei saa.

"Meie tehast seisma ei pane. Tellimusi tuleb, kuid meie tootmisvõimsus on kaugelt suurem," rääkis Poolake oma ettevõtte kohta, kus tsingitakse lehtmetalli asemel metallkonstruktsioone. "Hindadele on jah surve väga suur," tunnistas ta Äripäeva küsimuse peale, kas tellijad kauplevad praegu usinalt hinda alla.

Poolakese sõnul on töö kaasaegses tsinkimistehases seotud automatiseeritud seadmete kontrolli ja materjalitehnoloogiaga. Ta ei välistanud, et Muuga tehase töötajad varsti Paldiski Tsingipaja uksele koputavad. "Meil on töökohad aga komplekteeritud," ütles Poolake käivitamisel kuni 20-le inimesele leiba andnud tsinkimistehase kohta. Zincpoti juht ei osanud samas täpsustada, kus vabanenud ArcelorMittal Tallinna töötajad erialast või sellele lähedast rakendust leiaksid.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077