22. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Metsamaterjal odavnenud aastaga kaks korda

Paberipuidu ekspordi pidurdumine ja hinna kolmekordne kukkumine aastataguse ajaga võrreldes on allapoole vedanud ka palgihinnad ning seeläbi teinud odavamaks ka kodumaise saematerjali, kirjutab Meie Maa.

“Eks hindadel on praegu üldine tendents allapoole liikuda, kuna inimesed ei raatsi raha kulutada ja midagi eriti teha,” nentis OÜ Reta Puit juhataja Rein Kirst. Saematerjal on tema andmeil odavnenud aastaga kuni kolmandiku, aga kas hind veel võib alla minna, Kirst ennustada ei julgenud. “Kui ta läheb juba niivõrd odavaks, siis kaob ära huvi toota. Igal asjal on omad piirid, kust alates tasub masinavärki töös hoida,” selgitas firmajuht.

Kui 2007. aasta alguses maksis nii männi-, kuuse- kui ka kasepaberipuu keskeltläbi 450 krooni tihumeeter, siis aasta lõpuks olid hinnad kahekordistunud, küündides 950-1050 kroonini tihumeeter. Veel läinud aasta alguses hullumeelselt kõrge paberipuu hind ajas üles ka peenpalgi ja lühikese palgi hinna, mis viis kõrgeks ka saematerjali omahinna.

Pärast 2008. aasta alguse tippu aga läks paberipuidu hind kiiresse langusesse, jõudes aasta lõpuks männi ja kuuse puhul 320 kroonini ja kase puhul 420 kroonini tihumeeter. Paberipuu hind on järjest langenud ka tänavu esimeses kvartalis, olles märtsikuus RMK andmeil okaspuidul 280-290 krooni ja kasepuidul 310 krooni tihumeeter.

Paberipuu järsk hinnalangus on alla toonud ka saematerjali toorme hinna.

2008. aasta alguse 1100-1200 kroonilt oli palgi hind läinud aasta lõpuks langenud 850-1000 kroonini tihumeeter. Tänavu märtsis langes hind veelgi – männi- ja kuusepalgi eest pakuti 560-570 krooni ja kasepalgi eest 765 krooni tihumeeter.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077