15. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Balti elektrijaam peatab suveks elektri tootmine

Tulenevalt püsikulude vähendamise vajadusest ja suvisest madalast elektritarbimisest, ei tooda Balti elektrijaam vahemikus 15. mai kuni 15. august elektrit.

Narva Elektrijaamade ühe tootmisüksuse plokkide seiskamisel väheneb oluliselt nõudlus põlevkivi järele ning seetõttu peatab samaks ajaks kaevandamise ka Eesti Põlevkivi Aidu karjäär, teatas Eesti Energia.

Eesti energiasüsteemi suvine miinimumkoormus on ca 450-500 MW tasemel. Samas suudab ainuüksi Eesti elektrijaam pakkuda samal ajal 1200-1400 MW, millele lisanduvad veel Balti elektrijaama võimsused (400-800 MW). Suvel ei ole mõtet toota nõudlusest oluliselt rohkem, sest ekspordivõimalused on vähese tarbimise tõttu praktiliselt olematud ja tekkivat ülejääki on võimatu realiseerida.

"Elektrijaama seiskamise ajaks saadetakse osad töötajad nii osaliselt tasustatud puhkustele kui ka kollektiivpuhkusele, mis tähendab varasemale ja hilisemale ajale planeeritud puhkuste tõstmist maisse-augustisse. Hetkel saame öelda, et otsus puudutab suurusjärgus 200 töötajat, kuid struktuuriüksuste juhid hindavad veel antud perioodiks vajalikku personaliarvu ning täpsemalt selgub see lähiajal," kommenteeris Narva elektrijaamade personalijuht Aksel Ers.

"Otsustasime maksta juba alates 15. maist sundpuhkusele saadetavatele töötajatele 100% Eestis kehtivast palga alammäärast ehk 4350 krooni. Nimelt on praeguse seaduse kohaselt sundpuhkusel olevatel töötajatel õigus saada vähemalt 60% palga alammäärast ning 100% miinimumpalga õigus hakkab tegelikult kehtima alles 1. juulist," lisas ta.

Kuna Balti elektrijaam on Eesti Põlevkivi Aidu karjääri põhiline klient, siis energiaplokkide seiskamine toob ka karjääri jaoks kaasa pausi põlevkivi tootmises. "Kaevandamine Aidu karjääris peatatakse, jätkame vaid laos oleva põlevkivi müüki Kunda tsemenditehasele. Peale selle jätkub ka killustiku müük tarbijatele ja hiiva laadimine," kommenteeris Eesti Põlevkivi juht Ilmar Jõgi. "Karjääri töötajad lähevad korralisele puhkusele ja osaliselt tasustatavale puhkusele. Tavalises režiimis hakkab karjäär taas tööle 14. augustil," kinnitas ta.

Balti elektrijaam ostab igas kuus keskmiselt 150-160 000 tonni põlevkivi ning see moodustab Aidu karjääri kuutoodangust enamuse. 2007-08 majandusaastal tarnis Eesti Põlevkivi Narva Elektrijaamadele elektri- ja soojuse tootmiseks 14 364 tuhat tonni, s.o 83% oma toodangust.

Narva Elektrijaamadel on täna kaks tootmisüksust, Eesti ja Balti elektrijaam, kokku kaheteistkümne elektritootmise plokiga. Tootmise planeerimisel käsitletakse neid ühise ressursina nii, et turuolukorra muutudes oleks igal ajahetkel majanduslikult mõttekaim koosseis plokke kasutusel.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077