30. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Putin kukutas sõnadega terasetootja aktsiat

Venemaale investeerivatele välisinvestoritele meenutati seal tegutsemise poliitilist riski, kui paar lauset peaminister Vladimir Putinilt kaotasid poole New Yorgi börsil noteeritud terasetootja Metšeli aktsia väärtusest.

Firma aktsiad langesid, kui Putin süüdistas grupi põhilist omanikku Igor Zjuzinit hindadega manipuleerimises ja maksudest kõrvalehoidmises. Eelmisel neljapäeval süüdistas tööstuskonverentsil sõna võtnud peaminister Metšelit kodustelt tarbijatelt suurema hinna küsimises kui välismaistelt ning selle abil maksudest kõrvalehoidmises, kirjutas Financial Times.

Kui investorid olid hakanud pärast Metšeli ja president Dmitri Medvedevi peamise abi ütlusi oma positsioone taastama, süüdistas Putin esmaspäeval taas firmat maksudest kõrvalehoidmises, põhjustades sellega taas aktsia hinna järsu languse.

Investorid paistavad Putini rünnakutest hämmingus olevat. Ühe anonüümseks jääda soovinud pankuri sõnul on aga poliitilise riski preemiad jällegi tõusmas, sest Putin võib valida suvalise firma ning investorid saavad vastu pükse.

Peaministri tegevus tõi esile kartuse, et kordub riigi korraldatud jaht Mihhail Hodorkovski Jukose naftagrupile, mis viis selle firma üle võtmiseni riigi poolt ja oligarhi vangistamiseni süüdistatuna pettuses ja maksudest kõrvalehoidmises.

Lehmann Brothersi metalli ja kaevandamise analüütik Vladimir Žukov arvab, et Metšelit rünnati selle pärast, et hinnad viimasel ajal terasetööstuses väga kiiresti kasvanud ning selle üheks osaks peetakse toorainete hinna tõusu. Metšel aga on üks suuremaid terasetööstuses väga oluline tooraine koksi tootjatest Venemaal ning selle hind on kodumaistele tarbijatele väga järsult tõusnud.

Panga Uralsib peastrateeg Chris Weafer üles, et kuna inflatsioon on kõrge, siis on tootjate kulude madalal hoidmine muutunud Putini jaoks prioriteediks, lisades, et peaminister on see, keda investorid kuulama peavad, kuna Medvedevi saab vaikima panna.

Metšel keeldus eile kommentaaridest kuid reedel ütles firma oma avalduses, et jagab riigiametnike muret tõusvate hindade pärast ning lubas võimudega koos töötada.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077