Tšubais: Vene gaas hirmutab Euroopat rohkem kui Nõukogude Liidu tankid

Venemaa erastamisprogrammi autor Anatoli
Tšubais kaitses Gazpromi kasvamist, mõistes hukka Euroopa hulluse kontrollida
firma laienemist.

Tšubais ütles intervjuus The Wall Street Journalile, et uus president Dmitri Medvedev lõdvendab Kremli raudset haaret poliitikale ja majandusele. Medvedev täiustab seadusi, edendab demokraatiat ja viib läbi majandusreforme. See ei ole Tšubaisi sõnul vaid retoorika. „Me liigume liberaalses suunas,“ lisas ta.

Tšubais ütles, et kuigi Medvedevi plaanidest on vähe kindlaid tõendeid, on tema viimased kõned julgustavad. „Me ei vaja revolutsiooni, et esmaspäevast saabuks täielik demokraatia. See ei tööta Venemaal. Meil on vaja poliitilist suunda, Medvedevi isiklikud ja poliitilised teod näitavad, et me liigume selles suunas,“ lisas ta.

Tšubais on varem Putinit kritiseerinud. Detsembris kutsus ta Putini Ühendatud Venemaa parteid nõukogudelikuks ja parlamendivalimisi rõvedateks. Jaanuaris väitis ta, et Kremli poliitika on majandusele kahjulik.

Samas kaitses ta Kremli poliitikat ja ütles, et Gazpromil oli õigus 2005. aastal Ukraina gaasiga varustamist järsult piirata, lisades, et tegu ei olnud energia kasutamisega poliitilise relvana. „Putinil oli 100% õigus,“ lisas ta.

Tšubaisi sõnul sai Euroopa Ukraina, Valgevene, Gruusia ja Armeenia gaasihinna tõstmisest valesti aru. „Miks me peame Ukrainasse gaasi soodushinnaga müüma ja samal ajal varastavad nad meilt,“ ütles ta.

Ka kritiseeris ta Euroopa Liidu katseid piirata Gazpromi laienemist Euroopas. Selle tagajärjena näeb ta kõrgemaid hindu, kuna gaasiga varustamine on viletsam. „See tähendab poliitiliste hirmude pärast rahvast rohkem maksma sundida. See on hullus,“ ütles ta.

Ta ütles The Financial Timesile, et EL tegeleb energiatootjate ja võrkude operaatorite omanike lahutamisega, et kindlustada ennast Gazpromi vastu. Peale kuudepikkusi vaidlusi otsustati siiski otsustki mitte energiafirmasid lõhkuda, kuid siiski piirata mitte EList pärit omanikega ettevõtete nagu Gazprom tegevust.

„See on katse ilustada patroneerivat ja geopoliitilist otsust, millel ei ole mingit majandusliku alust,“ lisas ta, „Vene gaas hirmutab Euroopat rohkem kui Nõukogude Liidu tankid.“

Tšubais andis intervjuu, kuna lahkub Venemaa Ühendatud Energiasüsteemide juhatuse esimehe ametist. Ta lisas, et selle ameti, mis on lõhkunud ja omavahel konkureerima pannud pool tosinat elektritootjat, loomine oli Putini ainuke majandust vabamaks muutev tegu. Tšubais meelitas riiki miljardeid dollareid, et uusi elektrijaamu ehitada. Putin nimetas Venemaa Ühendatud Energiasüsteeme pilootprojektiks, mille põhjal hakatakse süsteemi reformima. Ameti töö lõppedes läheb ka reformaator pensionile.

Osale arutelus

  • Mariliis Pinn

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

Teabevara