Autor: Mariliis Pinn • 25. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tšubais: Vene gaas hirmutab Euroopat rohkem kui Nõukogude Liidu tankid

Venemaa erastamisprogrammi autor Anatoli Tšubais kaitses Gazpromi kasvamist, mõistes hukka Euroopa hulluse kontrollida firma laienemist.

Tšubais ütles intervjuus The Wall Street Journalile, et uus president Dmitri Medvedev lõdvendab Kremli raudset haaret poliitikale ja majandusele. Medvedev täiustab seadusi, edendab demokraatiat ja viib läbi majandusreforme. See ei ole Tšubaisi sõnul vaid retoorika. „Me liigume liberaalses suunas,“ lisas ta.

Tšubais ütles, et kuigi Medvedevi plaanidest on vähe kindlaid tõendeid, on tema viimased kõned julgustavad. „Me ei vaja revolutsiooni, et esmaspäevast saabuks täielik demokraatia. See ei tööta Venemaal. Meil on vaja poliitilist suunda, Medvedevi isiklikud ja poliitilised teod näitavad, et me liigume selles suunas,“ lisas ta.

Tšubais on varem Putinit kritiseerinud. Detsembris kutsus ta Putini Ühendatud Venemaa parteid nõukogudelikuks ja parlamendivalimisi rõvedateks. Jaanuaris väitis ta, et Kremli poliitika on majandusele kahjulik.

Samas kaitses ta Kremli poliitikat ja ütles, et Gazpromil oli õigus 2005. aastal Ukraina gaasiga varustamist järsult piirata, lisades, et tegu ei olnud energia kasutamisega poliitilise relvana. „Putinil oli 100% õigus,“ lisas ta.

Tšubaisi sõnul sai Euroopa Ukraina, Valgevene, Gruusia ja Armeenia gaasihinna tõstmisest valesti aru. „Miks me peame Ukrainasse gaasi soodushinnaga müüma ja samal ajal varastavad nad meilt,“ ütles ta.

Ka kritiseeris ta Euroopa Liidu katseid piirata Gazpromi laienemist Euroopas. Selle tagajärjena näeb ta kõrgemaid hindu, kuna gaasiga varustamine on viletsam. „See tähendab poliitiliste hirmude pärast rahvast rohkem maksma sundida. See on hullus,“ ütles ta.

Ta ütles The Financial Timesile, et EL tegeleb energiatootjate ja võrkude operaatorite omanike lahutamisega, et kindlustada ennast Gazpromi vastu. Peale kuudepikkusi vaidlusi otsustati siiski otsustki mitte energiafirmasid lõhkuda, kuid siiski piirata mitte EList pärit omanikega ettevõtete nagu Gazprom tegevust.

„See on katse ilustada patroneerivat ja geopoliitilist otsust, millel ei ole mingit majandusliku alust,“ lisas ta, „Vene gaas hirmutab Euroopat rohkem kui Nõukogude Liidu tankid.“

Tšubais andis intervjuu, kuna lahkub Venemaa Ühendatud Energiasüsteemide juhatuse esimehe ametist. Ta lisas, et selle ameti, mis on lõhkunud ja omavahel konkureerima pannud pool tosinat elektritootjat, loomine oli Putini ainuke majandust vabamaks muutev tegu. Tšubais meelitas riiki miljardeid dollareid, et uusi elektrijaamu ehitada. Putin nimetas Venemaa Ühendatud Energiasüsteeme pilootprojektiks, mille põhjal hakatakse süsteemi reformima. Ameti töö lõppedes läheb ka reformaator pensionile.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077