19. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestil on lihtne maksta 50 aastat tuumajaamalaenu

Tallinna Tehnikaülikooli geoloogia instituudi juhtivteadur Anto Raukas ütles aripaev.ee intervjuus, et väiksem tuumajaam maksaks praegu umbes 30 miljardit krooni ja see tuleks ehitada loomulikult laenuga.

Raukas selgitas intervjuus, et praegu ehitatakse Eestis Baltimaade suurimat tuulikute parki võimsusega 39 MW. „Avamere tuulepark pidavat maksma 50 miljardit krooni, mis on tugevasti allahinnatud. Tuulikute võimsus on 2-4 MW, aga me vajame energiat tuhandetes megavattides. Päikesepaneelide võimsus on veelgi väiksem ja hind kõrge. Saksamaal maksab 1kWh päikeseenergiat 7,5 krooni.“

„Väiksem tuumajaam maksaks praegu umbes 30 miljardit krooni ja see tuleks ehitada loomulikult laenuga. Kui laen oleks 50 aasta peale, siis tuleks tagasi maksta aastas alla miljardi krooni, mis on Eestile kerge ülesanne,“ märkis professor.

„Tuumaenergia kasutamist ei ole võimalik edasi lükata ja juba lähiaastatel ootab Eestit ees energiakriis. Me ei suuda täita EL liitumislepingus lubatud põlevkivituha märgärastuse asendamist kuivtranspordiga, me ei tea, kas EL lubab meil pikendada vanade põlevkivikatelde kasutamist jne. Leedu palve pikendada Ignalina jaama kasutusaega lükati ju jõhkralt tagasi. Aga see on õige, et tavainimene teab Eesti maavarade kasutamisest vähe ja Eesti rahvast ei röövi ainult Rootsi pangad,“ tunnistas Raukas.

Loe online-intervjuud siit.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077