Eestil on lihtne maksta 50 aastat tuumajaamalaenu

Tallinna Tehnikaülikooli geoloogia
instituudi juhtivteadur Anto Raukas ütles aripaev.ee intervjuus, et väiksem
tuumajaam maksaks praegu umbes 30 miljardit krooni ja see tuleks ehitada
loomulikult laenuga.

Raukas selgitas intervjuus, et praegu ehitatakse Eestis Baltimaade suurimat tuulikute parki võimsusega 39 MW. „Avamere tuulepark pidavat maksma 50 miljardit krooni, mis on tugevasti allahinnatud. Tuulikute võimsus on 2-4 MW, aga me vajame energiat tuhandetes megavattides. Päikesepaneelide võimsus on veelgi väiksem ja hind kõrge. Saksamaal maksab 1kWh päikeseenergiat 7,5 krooni.“

„Väiksem tuumajaam maksaks praegu umbes 30 miljardit krooni ja see tuleks ehitada loomulikult laenuga. Kui laen oleks 50 aasta peale, siis tuleks tagasi maksta aastas alla miljardi krooni, mis on Eestile kerge ülesanne,“ märkis professor.

„Tuumaenergia kasutamist ei ole võimalik edasi lükata ja juba lähiaastatel ootab Eestit ees energiakriis. Me ei suuda täita EL liitumislepingus lubatud põlevkivituha märgärastuse asendamist kuivtranspordiga, me ei tea, kas EL lubab meil pikendada vanade põlevkivikatelde kasutamist jne. Leedu palve pikendada Ignalina jaama kasutusaega lükati ju jõhkralt tagasi. Aga see on õige, et tavainimene teab Eesti maavarade kasutamisest vähe ja Eesti rahvast ei röövi ainult Rootsi pangad,“ tunnistas Raukas.

Loe online-intervjuud siit.


Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

Teabevara