2. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Gazprom ähvardab jälle Ukrainale tarneid vähendada

Reedel hoiatas Venemaa gaasimonopol Gazprom Euroopa kliente, et kuna kõnelused Ukrainaga gaasi hinna üle ummikusse jooksid, võidakse esmaspäevast Ukrainale tarneid vähendada.

Tähtaeg jõuab Ukrainale kätte päev pärast seda, kui Gazpromi juhatuse esimees Dmitri Medvedev on ilmselt ülekaalukalt võitnud Venemaal pühapäeval toimuvad presidendivalimised.

„Kuna olukord pole surnud punktist edasi liikunud, kärbib Gazprom oma majandushuvide kaitseks 3. märtsist tarneid Ukrainale 25% võrra,” teatas reedel Gazpromi pressiesiesindaja. „Euroopa Komisjoni ja firma Euroopa partnereid on toimuvast õigeaegselt teavitatud,” vahendas Bloomberg.

Ukraina pole veel tasunud kogu oma gaasivõlga 2007. aasta eest ning ei maksa sel aastal tehtud tarnete eest, kus Gazpromil on tulnud Kesk-Aasia gaasi nappuse tõttu tarnida Ukrainale kallimat Venemaa gaasi, selgitas pressiesindaja. Ukraina on selle aasta eest võlgu 600 miljonit dollarit.

Laupäeval ütles Ukraina peaminister Julia Tõmošenko, et Ukraina gaasitarbijate varustamine ei katke, ehkki Gazprom ähvardab tarneid vähendada. „Ma olen kindel, et tarneid ei katkestata. Ukrainlased saavad gaasi tarbida ilma probleemideta. Keegi ei keera midagi kinni,” ütles Julia Tõmõšenko laupäeval toimunud pressikonverentsil.

Tõmošenko, kes on juba pikka aega võidelnud selle eest, et kaotada Ukraina ja Venemaa gaasitehingutes hämarad vahendajad, teatas ühtlasi, et 1. märtsist hakkab Ukrainat seniste firmade asemel varustama vaid Ukraina riiklik gaasifirma Naftogaz.

„Me oleme kindlalt otsustanud, et mitte tilkagi gaasi ei tarni Ukrainale enam keegi muu kui Naftogaz,” ütles Tõmošenko. Mingisugust teist firmat nagu Ukragazenergo olema ei saa, kinnitas peaminister.

Tõmošenko ütles ühtlasi seda, et valitsus ei pea otstarbekaks moodustada edaspidi ühisettevõtteid Gazpromiga gaasi tarnimiseks Ukraina turul. Peaministri sõnul pole vaja mingeid vahendajad. „On Gazprom, on Naftogaz - rääkigu läbi, sõlmigu lepingud,” ütles ta.

Tõmošenko avaldas lootust, et Venemaa tuleb Ukraina soovidele vastu ning et riigid suudavad lähiajal kokku leppida koostöö gaasisektoris ilma vahendajateta, vahendas RIA Novosti.

Ukraina president Viktor Juštšenko kinnitas nädalapäevad tagasi, et Ukraina riiklik gaasifirma Naftogaz on läinud aasta gaasivõla tasunud, mille suuruseks Gazprom ütles 1,5 miljardit dollarit. Juštšenko ja Venemaa ametist lahkuv president Vladimir Putin leppisid läinud kuul Moskvas kokku nii võlgnevuste klaarimise kui vahendajatest loobumise. Mõned päevad hiljem Moskvas visiidil käinud Tõmošenko teatas aga, et mingit selget kokkulepet pole sündinud.

ELi energiavolinik Andris Piebalgs kutsus Venemaad ja Ukrainat võimalikult kiiresti kokku leppima püsiva gaasimüügi korralduse. Gazprom ähvardas Ukrainale tarned katkestada ka läinud kuul. Reaalselt katkesid tarned 2006. a jaanuaris.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077