• 28.02.08, 19:18
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Professor: Eesti ei vaja tuumajaama

Tallinna Tehnikaülikooli emeriitprofessor Mati Valdma sõnul on meedias viimasel ajal avaldatud mitmeid entusiastlikke artikleid tuumajaama rajamisest Eestisse, kuid kahjuks ei ole need päris põhjendatud ning Eesti tegelikult tuumajaama ei vaja.
Järgneb Mati Valdma kommentaar: „Kaasaegsed tuumareaktorid on ette nähtud töötamiseks püsiva koormusega. Neid püütakse hoida maksimaalsel koormusel selleks, et elektri omahind oleks võimalikult väike. Ohutuse tagamiseks ei kasutata neid energiasüsteemi koormusgraafiku reguleerimiseks. Selleks, et tuumajaamad oleksid ohutumad, kasutatakse neis madalamaid auruparameetreid ja ei kasutata auru vaheülekuumendust. Seepärast on tuumaenergiaploki kasutegur reeglina väiksem kui sama võimsusega kivisöe- või põlevkiviploki kasutegur.
Eesti ei vaja sellist tuumajaama, sest meil ei ole sellise energiaploki jaoks piisavat baaskoormust. Praegused tuumaplokid sobivad sellistesse süsteemidesse, kus on olemas piisaval määral reguleeritavat hüdroelektrijaamade võimsust nagu Soomes, Rootsis ja Norras või pumpelektrijaam nagu Leedus.
Rääkides tuumaplokist ei tohi mööda vaadata ka radioaktiivse saastamise ohtudest. Ohtude analüüsimisel tuleb arvestada ka kõige raskema avariiga, nagu see juhtus Tšernobõlis. Selline avarii võib muuta elamiskõlbmatuks kümneid tuhandeid ruutkilomeetreid. Kuhu me siis ümber asume? Väga tõsiselt tuleb arvestada tänapäeval ka terrorismi ohte. Me ei tohi unustada ka seda, et Eesti territoorium ja elanikkond, nii nagu Rootsi ja Soomegi on saanud, suhteliselt palju kiiritust Tšernobõlist ja tuumakatsetustest. Ja kui me tuumajaama ehitame, tuleb see kunagi ära koristada. Kuid see maksab väga palju. Seepärast lükkame tuumajaama ehitamise edasi, kuni meil tekib nende järele tõsine vajadus ja kui on praktikas kasutusel juba hoopis uuemad reaktori põlvkonnad.
Eestit suudavad suhteliselt odavalt elektriga varustada ja reguleerida süsteemi koormusgraafikut põlevkivielektrijaamad. Selleks, me peame jätkama puhta põletustehnoloogiaga energiaplokkide ehitamist tõstes järk-järgult plokkide võimsust, sest suur plokk on efektiivsem ja puhtam kui mitu väikest.
Põlevkivielektrijaamadega võivad tulevikus reaalselt konkureerima hakata ainult kivisöeelektrijaamad. Maailmas tervikuna ehitatakse lähema 30 aasta jooksul kõige enam kivisöeelektrijaamu. Nende osakaal elektri tootmises suureneb.
Ärgem tehkem Eesti energeetika arendamisel mõttetuid vigu, sest suured vead aeglustavad meie riigi arengut ja inimeste heaolu.“

Seotud lood

Uudised
  • 28.02.08, 13:24
Lootsmann: tuumajaama ei peaks ehitama Tallinna külje alla
Harju maavanema Värner Lootsmanni sõnul on tuumajaama rajamise küsimus Eestis arutlust vääriv teema, kuid tema sõnul ei peaks seda Tallinna külje alla ehitama.
Uudised
  • 28.02.08, 16:44
Ansip: pole olemas sellist tuumajaama, mis sobiks Eestile
Peaminister Andrus Ansip ütles aripaev.ee-le, et tuumaelektrijaama idee väärib arutamist, samas pole tema sõnul maailmas sellist tuumajaama prototüüpi, mis sobiks Eestile.
Uudised
  • 28.02.08, 10:02
Liive tahab Eestisse ehitada tuumajaama
Baltimaade suurim energiatootja Eesti Energia võib ehitada Eestisse 400megavatise tuumareaktori, sest ettevõte tahab vähendada sõltuvust põlevkivienergiast.
Uudised
  • 28.02.08, 17:46
Parts: majandusministeeriumi keldris ei ole tuumajaama
Majandus-ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts palus ajakirjandusel tuumajaama paanika külvamine lõpetada ja kinnitas, et majandusministeeriumi keldris ei ole tuumajaama.
  • ST
Sisuturundus
  • 09.10.24, 15:36
Better World – RS veebipoe keskkonnasäästlikud valikud
Me kõik tahame anda oma panuse keskkonna heaks, kuid seda pole alati lihtne teha. Ühe suurema elektroonika ja tööriistade edasimüüja, RS’i Better World tootevalik on aga mõeldud just selleks, et oleks kergem teha keskkonnasõbralikke ja usaldusväärseid otsuseid, mis on paremad inimestele, planeedile ja teie ettevõttele.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Tööstusuudised esilehele