Autorid: Annika Matson, Annika Matson Kald • 22. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Võrumaa juhid protestivad RMK koondamisplaani vastu

Võrumaa juhid on seisukohal, et kavandatav Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) reform vähendab elanike usaldust riigivõimu vastu ning mõjub negatiivselt kohalikule elule.

Võru maavanem Ülo Tulik ja Võrumaa Omavalitsuste Liidu esimees Tiit Tõnts ütlevad avalikus pöördumises, et suurimateks ohuteguriteks on olukord, kus uue RMK juhtimisstruktuuri ellurakendamisel alates 1. juulist 2008 jääb Võrumaale vaid üks metskond 6 töötajaga, mis teeb ühe metsniku haldusterritooriumi suuruseks keskmiselt 11765 ha senise 2600 ha asemel.

Seisuga 01.01.2008 paikneb Võru maakonnas 4 riigimetskonda asukohtadega Missos, Roosas, Antslas, ja Võrus ning metskondades töötab 57 töötajat.

RMK uus reform võib tuua kaasa nõrgeneva järelevalve piirialadel, sest seoses suurte töömahtudega ühe tööjuhi kohta kaob kontrolli võimalus ja metsakasvatustööde (metsauuendus, noorendike hooldus, harvendusraie) kvaliteet langeb märgatavalt, töökohtade kadumisega väheneb elanike arv külades ja laste arv koolides, kasvada võib metsavarguste, prahistamise ning metsapõlengute arv. Suureneda võivad metsavargused, kahaneb metsakülade turvalisus ja suureneb metsateede ning kohaliku omavalitsuse teede lõhkumise oht.

Võru maakonna esindajad teevad ettepaneku moodustada maakondlik vahekomisjon, kuhu kuuluksid Võru maakonna riigimetskonna, Võru Maavalituse, Võrumaa Omavalitsuste Liidu, Eesti Maaomavalitsuste Liidu ja keskkonnaministeeriumi esindajad, et arutada ning leida kõikki osapooli rahuldavaid lahendusi, et tagatud oleks tasakaalustatud areng ning säiliks kohalike elanike senine elukvaliteet.

Tõntsu arvates on RMK muudatused kavandatud kiirustades ja kõikide osapoolte huvisid lõpuni arvestamata. "Meie jaoks on oluline, et RMK reformide tuultes ei kannata taaskord riigi kaugemad nurgad ning löögi alla ei satuks kodanike usaldus riigi vastu, mistõttu peab tööd alustama maakondlik vahekomisjon, et neid valupunkte ennetada," jätkas Tõnts.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077