13. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

RMK juht: hiigel käibe ja kasumi tõi hinnaanomaalia

Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) juht Aigar Kallas ütles, et riigifirma teenis mulluse hiigelsuure käibe ja kasumi tänu puidu anomaalsele hinnatõusule.

"Seal on ainult üks lihtne põhjus, puidu hinnad tõusid mullu katastroofilisele kõrgusele," selgitas Kallas käibe hüppelist kasvu 1128 miljonilt 1595 miljoni peale ning enam kui tubli kasumit, mis ületas tunamullust 33 miljonit enam kui 10 korda. Riigiettevõtte kasum tõusis nimelt 381 miljoni kroonini.

"Tänavu prognoosime natuke enamat, aga näeb, kuidas kujuneb," lisas Kallas. Ta märkis ühtlasi, et ehkki RMK kavatseb raiemahtu tõsta, pole sel soojal talvel metsa maha võtma õieti veel pääsenudki. "Puitu ei saa kätte," rääkis Kallas, "teine asi, praeguseks on puidu hind langenud."

Paberipuit maksab tervelt kolmandiku vähem kui tipus. Palgi hind on kukkunud pisut vähem.

"Möödunud aastal tekkis anomaalia, kus Skandinaavias maksti Eestist, Lätist ja Venemaalt toodud puidu eest rohkem kui koduturul, puitu ei jätkunud," selgitas Kallas. Koguseliselt moodustab paberipuit RMK müügist ühe kolmandiku. Suur osa RMK paberipuidust läheb Skandinaaviasse.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077