Autor: Mariliis Pinn • 19. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pudivere karjäär hirmutab kohalikke

Põltsamaa valda Pudiverre kavandatava killustikukarjääri eilne avalik arutelu vallamajas ei pühkinud minema kohalike hirme. Vallavanem Toivo Tõnson näeb aga kaevanduses pigem kasu kui kahju.

Dolokivikarjääri avamist taotleva firma Kiirkandur juhataja Tiit Ploom hõikas vähem kui poolesajapealisele koosolekurahvale magusaima präänikuna välja 45 miljonit krooni, mis laekuks kaevanduse ressursimaksuna Põltsamaa vallale lähema viieteistkümne aasta jooksul, kirjutas Tartu Postimees.

Veel rõhutas Ploom kaevanduse positiivsete joontena uusi töökohti ning vähemalt poole tosina kilomeetri killustiku väljaveotee korrastamist.

«Me ei tule sinna lagastama,» lubas Ploom tõredavõitu koosolekurahvale Pudiverest ning selle naaberküladest, ajades samas nii mõnegi kuulaja muigama lausega: «Plaanime teha sinna loodusliku järve.»

Tõepoolest. 15 aastat pärast karjääri avamist peaks samale kohale tekkima enam kui 20 hektari suurune ja enam kui kümne meetri sügavune järv, sest ümbritsevast pinnasest kaevandusauku pressiva vee väljapumpamine lõpetataks.

Kenast supluskohast unistamise teeb aga kohalikule rahvale praegu raskeks hirm kaevude tühjaksjäämise, joogivee saastumise ning koduõuesid tolmutavate ja liiklusohtu kasvatavate kallurautode ees.

Karjääri keskkonnamõju hindamise põhiautor Ain Põldvere märkis eilsel koosolekul, et kuna majapidamised jäävad maardlast rohkem kui kilomeetri kaugusele, ei saa neid oluliselt häirida lõhkamiste müra ja lõhkamisega kaasnev tolm ning ei tohiks pöördumatult mõjutada põhjavee taseme alanemine.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077